Peräseinäjoki etsii matkailueuroja koko kylälle

Peräseinäjoella ollaan tyytyväisiä alueen kylämatkailun kehittämistoimiin. Peräseinäjoki on ollut ainoana pohjalaiskylänä mukana 16 kylän valtakunnallisessa kylämatkailuhankkeessa. Kalajärven matkailukeskus tulee laajenemaan, mutta matkailutuloa halutaan jakaa muuallekin kylään.

Peräseinäjoki
Karavaanarit Kalajärvellä.
Nokialaiset Soili ja Jari-Pekka Berg viettävät karavaanarilomaa Kalajärvellä oli kesä tai talvi.Mirva Korpela

Peräseinäjoella on laskettu, että matkailijät jättävät alueelle tällä hetkellä vuosittain noin kolme miljoonaa euroa. Pottia halutaan kasvattaa ja jakaa koko kylän kesken. Neuvoja on saatu kylämatkailuhankkeesta, johon Peräseinäjoki valikoitui mukaan kaksivaiheisen haun jälkeen.

Järjestötkin matkailubisneksessä

- Mielestäni tämä on ollut yksi parhaimpia hankkeita tälle alueelle. Koko kylä on saatu mukaan. Meillä on mukana kaikki aktiiviset yhdistykset ja seurat, esimerkiksi yli 700 jäsenen metsästysseura ja molemmat nuorisoseurat, niin Viitalankylä kuin Kihniänkyläkin, kertoo Seinäjoen matkailuyrittäjien puheenjohtaja Aarre Kulmala.

- Nuorisoseurat ovat juhlien järjestäjiä. Peräseinäjoen metsästysseuralla on nyt yksi ohjelmapaketti tarjolla tyky-ryhmille, Aarre Kulmala selvittää, miten järjestöt voivat hyötyä matkailijoista.

Muutkin järjestöt ovat asialla. Peräseinäjoen keskustaan rakentuvan kulttuuritalon taustalla on seitsemän järjestön muodostama osuuskunta. Osuuskunta osti osuuskaupalta tyhjäksi jääseen, 1200 neliön laajuisen kauppakiinteistön. Osuuskunta remontoi tilaa parhaillaan kulttuuritalo Pokiksi.

Pokki saadaan osittain kuntoon jo ensi kesään mennessä. Kulttuuritalosta tulee monitoimitalo matkailijoille ja paikallisille näyttelyineen, tapahtumineen, konsertteineen ja matkamuistomyymälöineen. Näyttelytoiminnan rungon mudostavat siirtolaisuusnäyttelyt. Suomen siirtolaisuusmuseon tukiyhdistys perustaa kulttuuritaloon muun muassa Karjala-museon kertomaan karjalaisen siirtoväen vaiheista.

Kalajärvelle jopa hotelli

Matkailijat tuntevat Peräseinäjoen parhaiten Kalajärvestä. Kalajärven kehittämiseksi on vireillä laajat kehittämissuunnitelmat. Kehittämistoimiin haetaan parhaillaan projektipäällikköä. Kehuttua karavaanarialuetta ja ravintolaa aiotaan laajentaa. Kesän sesonkia helpottamaan halutaan 140-paikkainen hotelli. Suunnitelmat vaativat kaavamuutoksia.

Karavaanarialueen lisäksi Kalajärvi tarjoaa tällä hetkellä mökkimajoitusta. Alueella on yhdeksän yrittäjän hallussa kolmisenkymmentä eritasoista mökkiä.

Kehittämistoimilla tähdätään Kalajärven tekojärvialueen ympärivuotiseen käyttöön.

- Kaikenlaisia toimia on kehitteillä muun muassa ryhmämatkailun virittämiseksi. Itse järveäkin voidaan hyödyntää paljon nykyistä enemmän talvisaikaan. Jäälle voidaan suunnitella vaikka luistelua ja moottoriajoneuvojen kilpailuja, Aarre Kulmala pohtii.

Yöksi talviselle karavaanarialueelle

Aivan hiljainen Kalajärvi ei ole talvella nytkään. Karavaanarialueella on jatkuvasti elämää. Muun muassa nokialaiset Soili ja Jari-Pekka Berg lähtivät ystäväpariskuntansa kanssa matkailuautoilla Kalajärvelle "yhden yön" lomalle.

- Täällä on hieno ympäristö, ja on kiva lähteä päiväksi kotoa pois. Se on sellainen miniloma, ja täällä on siihen ihan hyvä paikka, Soili perustelee.

Mitä talvisella karavaanarialueella voi tehdä?

- Grillailtiin ja saunottiin, vähän keskusteltiin, paranneltiin maailmaa, Jari-Pekka kertoo.

Mutta jäikö vierailta sitä matkailutuloa, mitä peräseinäjokelaiset nyt haluavat jakaa koko kylälle?

- No nytkin Tuuriin ollaan menossa, jotta eiköhän sinne jotain roposia jää! Kyllä aina jossain muuallakin poikkeillaan, kaupoilla ja mitä tässä lähellä on, Soili sanoo.

Lähteet: YLE Pohjanmaa/Päivi Rautanen