Lentosimulaattorin rakentaminen lähti liikkeelle polkimista

Porissa joukko ilmailun harrastajia on rakentanut oikean lentokoneen runkoon erittäin realistisen lentosimulaattorin. Hanke alkoi vuonna 2006 pelkistä lentokoneen polkimista, mutta nyt mittaristoa ja radioyhteyksiä myöden täydellinen simulaattori on lentokunnossa.

simulointi
YLE / Olli-Pekka Salli

Oikean lentokoneen hallintalaitteilla varustettuja simulaattoreita on harrastuskäytössä Suomessa vain kolme. Tämän simulaattorin lisäksi kaksi muuta löytyy Malmin ilmailukerholta. Ville Pietilän mukaan porilaisten harrastusprojekti lähti liikkeelle lentokoneen polkimista.

- Projekti lähti liikkeelle omien taitojen kehittämisenä. Nyt tässä pystytään harrastamaan myös mittarilentoa. Sumu ja yölento onnistuu järjestelmältä myös.

Suomessa myönnetään vuosittain hieman yli tuhat yksityislentäjän lupakirjaa. Sen hankkimiseen on kipinä saatu perinteisesti lennokkikerhojen kautta. Nykyään koukkuna toimii yhä useammin lentosimulaattori.

Simulaatoissa ei lennetä yksin. Nytkin saatiin radioyhteys Porin kenttää lähestyvään lentosimulaattorikoneeseen. Malmin ilmailukerhossa lentävä Ilkka Linnamäki kertoi olevansa lennon puolivälissä noin 25 minuutin lennon jälkeen. Hänellä on taskussaan myös tuore yksityislentäjän lupakirja.

- Joo. En ole ensimmäinen enkä varmasti viimeinenkään joka simusta lähtenyt liikkeelle. Tää toimii monelle ponnahduslautana oikeen lupakirjan suorittamiseen.

Simulaattori tekee ilmailuharrastusta tutuksi, mutta auttaa myös ylläpitämään lentotaitoa.

- Kyllähän tavoitteena on saada mahdollisimman paljon käyttäjiä simulaattoriin. Ja yleistä ilmailutietouttakin halutaan levittää.

- Ja kyllähän näitä simulaattoreita lentää lupakirjan omaavatkin kaverit. Se on hyvää harjotusta esimerkiksi talvella kun kelit on huonot Se tuo lisää vaihtoehtoja harjoitteluun, toteaa Pietilä.

Porin ja Malmin ilmailukerhot ovat olleet tukena tämän simulaattorin rakentamisessa. Hivenen on tarvittu myös onnea. Tämä koneen runko päätyi Poriin sattuman kautta.

- Tässä on tämä klassinen vanha juttu että... iso halli ja paljon lunta. Ja lopputulos on sitten että halli sortui ja kone meni romutukseen ja poistettiin rekisteristä.

Lähteet: Yle Satakunta