Suomalaissotilas kuoli iskussa Afganistanissa

Suomalainen rauhanturvaaja on saanut surmansa Afganistanissa. Miessotilas kuoli tiistaiaamuna tehdyssä räjähdeiskussa kello 9.45 Suomen aikaa. Isku tehtiin Samanganin maakunnassa Aybakin kaupungin lähellä. Iskun takana olleesta ryhmittymästä ei ole tietoa.

Kotimaa
Rauhanturvaajien kaytössä olevia maastoautoja
Yliluutnantti Jukka Kansonen sai surmansa, kun tienvarsipommi räjähti rauhanturvaajien ajoneuvon kohdalla.

Rauhanturvaajat olivat matkalla ampumaradalle harjoituksiin kahdella autolla, kun tien varteen sijoitettu itsetehty improvisoitu pommi räjähti toisen suomalaisauton kohdalla.

Räjähdyksen takia rauhanturvaajia kuljettaneista panssaroiduista maastohenkilöautoista toinen kaatui ja autossa ollut yliluutnantti Jukka Kansonen sai surmansa. Vuonna 1975 syntynyt Kansonen oli kotoisin Kotkasta ja kuului puolustusvoimien vakituiseen henkilökuntaan.

Kansonen oli palvellut Afganistanissa noin vuoden.

Kaatuneessa autossa oli mukana kaksi muuta suomalaista, mutta he eivät haavoittuneet. Myös toisessa autossa olleet kolme suomalaissotilasta säilyivät vammoitta.

- Saamiemme tietojen mukaan se oli tienvarsipommi. Tarkempia yksityiskohtia ei ole vielä saatavissa, kertoo Porin prikaatin esikuntapäällikkö Pekka Saariaho.

Toistaiseksi suomalaisjoukkojen toimintaan alueelle ei ole tehty muutoksia.

Iskun tekijästä vasta arvailuja

Toistaiseksi suomalaisia vastaan tehdyn iskun tekijäryhmästä ei ole tietoa.

Myös Suomen Kabulin suurlähettiläs Pauli Järvenpää on varovainen arvioissaan iskun tekijästä.

- En todellakaan tiedä tarkemmin, mikä joukko se on ollut. Onko se ollut taliban-joukko tai onko se joku paikallinen rosvojoukko, joita siellä on paljon liikkeellä, Järvenpää kertoo.

Järvenpään mukaan tekijöiden selville saaminen saattaa kestää jopa muutamia päiviä.

- Taliban varsinkin tekee usein niin, että talibanien tiedottaja kertoo heidän olevan iskun takana, suurlähettiläs Pauli Järvenpää kertoo.

Afganistanissa on kuollut aiemmin yksi suomalainen rauhanturvaaja. Toukokuussa vuonna 2007 suomalainen rauhanturvaaja kuoli ja toinen haavoittui, kun kauko-ohjattu kranaatti räjähti suomalaissotilaiden lähellä.

Lähteet: YLE Uutiset