1. yle.fi
  2. Uutiset

Porin perusturvan riidat kärjistymässä - palvelujohtaja Karra joutui lääkärien tulilinjalle

Porin kaupungin poliisille tekemä tutkintapyyntö on johtanut luottamuspulaan lääkärien ja perusturvan hallinnon välillä. Rikostutkinnasta hämmästyneet lääkärit kyseenalaistavat nyt perusturvan palvelujohtajan Esko Karran kyvyn hoitaa tehtäviään. Tiukentunut budjettikuri puolestaan heikentää palvelutasoa ja johtaa viivästyksiin hoitoketjussa.

Teksti-TV Satakunta

Porin perusturva oli syntyessään malliesimerkki hyvästä yhteistyöstä. Porin, Ulvilan, Luvian, Merikarvian ja Pomarkun laajuisella yhteistoiminta-alueella haettiin parempia palveluita ja säästöjä. Toisin on käynyt. Perusturva on vuodesta toiseen ylittänyt budjettinsa.

Tälle vuodelle budjettikuria tiukennettiin, mutta se on johtanut nurinkurisiin säästötoimiin. Esimerkiksi kaikkia Harjavallassa hoidossa olleita mielenterveyspotilaita ei ole saatu siirrettyä jatkohoitoon Poriin. Potilaiden makuuttaminen turhaan erikoissairaanhoidossa tulee sekin kunnille kalliiksi.

Kaupunginsairaalan lääkärivajeen takia perusturva on joutunut käyttämään kalliita ostopalveluja jonojen purkamiseksi. Yksityispuolelta on viime aikoina ostettu muun muassa mahatähystyksiä.

Lääkärien ja hallinnon välillä syvä luottamuspula

Perusturvan ongelmat ovat johtaneet lääkärien ja perusturvan hallinnon välillä vakavaan luottamuspulaan. Erimielisyydet johtivat viime vuonna lääkärien joukkoirtisanoutumisiin Porin kaupunginsairaalasta.

Porin pyynnöstä poliisin talouspuolen tutkijat selvittävät porilaisen lääkärin toimintaa sijaisten palkkaamisessa kaupunginsairaalaan. Yle Satakunnan saamien tietojen mukaan rikostutkinnasta hämmästyneet lääkärit kyseenalaistavat perusturvan palvelujohtajan Esko Karran kyvyn hoitaa tehtäviään.

Perusturvan edustajat vähättelevät ongelmia ja tarjoavat ratkaisuksi vuoropuhelun lisäämistä. Lääkärikunnassa katsotaan, että nykyinen malli ei toimi.

Tilanne saattaa kärjistyä lähiaikoina, sillä eräät perusturvan osat näyttävät alkuvuoden perusteella tarvitsevan jälleen kerran budjetoitua enemmän rahaa. Porin apulaiskaupunginjohtaja Aulis Laaksonen on ilmoittanut, että uusia säästöjä tehdään tarvittaessa jo ennen kesää.

Lähteet: Yle Satakunta

Lue seuraavaksi