Niinistö oli USA-lähetystön superstar

Yhdysvaltain lähetystö piti Wikileaks-paljastusten mukaan Sauli Niinistöä edellisten eduskuntavaalien alla Suomen supertähtenä ja vertasi häntä puheenjohtaja Jyrki Kataiseen eli Jyrki-boyhin. Sähkeiden mukaan Niinistö ei tuolloin uskonut kokoomuksen vaalivoittoon, mutta oli valmis puhemieheksi tai ulkoministeriksi, jos hänen ennustuksensa menisi vikaan.

Ulkomaat
Sauli Niinistö
Eduskunnan puhemies Sauli NiinistöYle

Yhdysvaltain Helsingin-lähetystö on Wikileaks-paljastusten valossa ja sinänsä ymmärrettävästi seurannut eduskunnan nykyisen puhemiehen Sauli Niinistön toimia niin presidenttiehdokkaana kuin puhemiehenäkin.

Elokuussa 2005 kokoomuksen silloinen presidenttiehdokas Niinistö tapasi USA:n suurlähettiläs Earle Mackin. Sähkeen mukaan Niinistö olisi arvostellut vastaehdokkaitaan Tarja Halosta ja Matti Vanhasta siitä, etteivät nämä olleet valmiita hyvinvointiyhteiskunnan rukkauksiin maan sosiaalisen ja taloudellisen menestyksen turvaamiseksi. SDP:n presidenttiehdokkaasta Halosesta Niinistö totesi, ettei Halonen ole tehnyt virheitä, koska Halonen ei ole tehnyt mitään.

Vuoden 2006 presidentinvaalit menivät ja Niinistö pärjäsi niissä odottamattoman hyvin, vaikka Halonen saikin jatkopestin. Eduskuntavaalien alla helmikuussa 2007 USA:n Helsingin-lähetystö analysoi vaalitilannetta ja ylisti kansanedustajaehdokas Niinistöä.

- Niinistö on Suomen oloissa lähinnä supertähteä, lähetystö kirjasi.

Sähkeessä verrattiin supertähti Niinistöä kokoomuksen puheenjohtajaan Jyrki Kataiseen ja kirjattiin samalla kuinka Katainen on vasta kaukainen kolmas pääministerigallupeissa yhdeksän prosentin kannatuksellaan. Sähke muistuttaa myös Kataisen lempinimestä Jyrki-boy.

Helmikuulle 2007 on sitten kirjattu toinen sähke lounastapaamisesta suurlähettiläs Marilyn Waren kanssa. Keskustelussa Niinistö arveli keskustan voittavan kuukauden kuluttua pidettävät eduskuntavaalit, mutta Niinistö ei uskonut porvarihallituksen mahdollisuuteen.

- Jos kuitenkin epätodennäköinen toteutuisi ja kokoomus palaisi hallitukseen, hän ottaisi mielellään joko eduskunnan puhemiehen tai ulkoministerin tehtävän vastaan, lähetystön sähke toteaa.

Niinistön päädyttyä puhemieheksi suurlähettiläs Ware tapasi hänet tuoreeltaan toukokuussa 2007.

Sähkeen mukaan Niinistö arvioi hallituksen sanovan jäähyväiset 60-luvun varjoille. Lähetystössä viesti ymmärrettiin.

- Niinistön kommentti 60-luvun varjoista oli selkeä aie etäännyttää sekä Niinistö että uusi hallitus presidentti Tarja Halosesta ja aiemmasta ulkoministeristä Erkki Tuomiojasta ja muista SDP:n vasemmistosiiven edustajista, lähetystösähkeessä sanotaan.

Lue alkuperäiset diplomaattisähkeet (engl. pdf-tiedosto):

Subject: New speaker of parliament breaks with the past

Subject: Ambassador's meeting with conservative party presidential candidate Niinisto

Subject: Finland's presidental candidates spar over security issues

Subject: Finland's 2007 election: Conservatives make the first moves in a quiet campaign

Subject: Niinisto sees a tough road for the conservatives

Lähteet: YLE Uutiset / Jarkko Juselius