1. yle.fi
  2. Uutiset

Sairaanhoitajien reseptikoulutus alkaa

Jyväskylän ammattikorkeakoulu aloittaa tänään kouluttamaan sairaanhoitajia reseptinkirjoitukseen. Koulutuksen tavoitteena on, että hoitajat voisivat itsenäisesti määrätä lääkkeitä terveyskeskuksissa ja vastaanotoilla.

Teksti-TV Keski-Suomi
reseptin leimaus
YLE

Puolitoista vuotta kestävässä koulutuksessa on mukana 26 kokenutta sairaanhoitajaa. Hoitajat koulutetaan lääkeaineiden käytössä lääkäreiden tasoisesti, mutta heidän oikeutensa määrätä lääkkeitä ja todeta sairauksia on rajattu asetuksella.

Pääosa hoitajien kirjoittamista lääkemääräyksistä tullee olemaan reseptien uusimista, mutta hoitajat myös tekevät itsenäisiä diagnooseja ja määräävät niihin lääkkeen.

- Tarkoitus on se, että perusterveydenhuollossa voidaan helpottaa lääkäripulaa. Tiettyjä yksinkertaisimpia tapauksia voidaan ohjata suoraan sairaanhoitajalle, esimerkiksi virtsatieinfektiot ovat tällaisia. Hoitaja voi kirjoittaa suoraan reseptin ja lääkäri keskittyä vaativampiin tapauksiin, kertoo asiantuntija Johanna Heikkilä Jyväskylän ammattikorkeakoulusta.

Hoitajat voivat koulutuksen jälkeen määrätä lääkkeitä muun muassa verenpaineen, diabeteksen ja astman hoitoon, ehkäisypillereitä yli 35-vuotiaille naisille, sekä joitakin rokotteita.

Jyväskylän ammattikorkeakoulu järjestää koulutuksen yhdessä Itä-Suomen yliopiston kanssa. Itä-Suomen yliopisto vastaa muun muassa farmakologisesta koulutuksesta.

Lähteet: YLE Keski-Suomi

Lue seuraavaksi