1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. syövät

Lapsen syöpä mullistaa perheen elämän

Pohjois-Karjalassa sairastuu syöpään puolenkymmentä lasta joka vuosi. Tavallisimmat syöpätaudit ovat leukemia, aivokasvaimet ja sarkoomat. Kontiolahtelainen Sani Weckman sairastaa huonoennusteista neuroblastoomaa.

Kontiolahtelainen Sani Weckman on taistellut sisukkaasti syöpää vastaan. Kuva: YLE / Riikka Heikkilä

Pian kaksi vuotta täyttävä Sani Weckman on ollut vasta kolme päivää kotona tänä vuonna. Tytöltä löytyi pahanlaatuinen kasvain viime heinäkuussa.

- Sanilla pääkasvain on vatsassa ja syöpä kulkee välikarsinassa, sydämen takana ja on ehtinyt jo päähän asti. Myös luuydin oli alkuvaiheessa täynnä syöpäsolukkoa, kertoo Sanin äiti Tiina Weckman.

Neuroblastooma on aivokasvainten jälkeen yleisin kiinteä syöpä lapsilla. Sanin syöpä on ärhäkkä, joten se vaatii rankat hoidot.

- Vuodenvaihteessa tehtiin jättihoito ja Sanin oma luuydin tuhottiin. Tyttö sai kantasolusiirron omilla soluilla ja siitä on ollut iso apu. Tällä hetkellä Sani on kivuton.

Lasten syöpäosaston ahtaus harmittaa vanhempia

Itä-Suomessa lasten ja nuorten syöpähoito on keskitetty Kuopion yliopistosairaalan. KYS vastaanottaa vuosittain yhteensä noin 30 syöpään sairastunutta lasta.

Seitsemän kuukautta Kuopion yliopistosairaalassa viettänyt perhe antaa hoidolle suuret kiitokset. Sen sijaan KYSin lasten syöpäosaston tilat koetaan liian pieniksi.

- Tilat ovat todella ahtaat. Toivoisin, että olisi enemmän kodinomaisuutta. Hoitojaksot on pitkiä ja lapset ovat sairaita. En voi olla ajattelematta sitäkään, että joillekin lapsille se on se viimeinen paikka, sanoo Tiina Weckman.

Hoitojaksot ovat käytännössä jakaneet Weckmanin perheen kahtia - äiti ja Sani elävät Kuopiossa ja isä pyörittää arkea Kontiolahdella sekä hoitaa Sanin June-siskoa.

Kun Sanin sairaus selvisi, Weckmanit löivät kättä päälle ja päättivät aloittaa taistelun. Perheen pettymykseksi kasvainta ei ole voitu leikata. Sania yritetään parantaa vielä sädehoidolla.

- Jokainen hetki on arvokas. Asioita ei osaa enää suunnitella yhtään pidemmälle. Nyt eletään hetki kerrallaan ja iloitaan jokaisesta kivuttomasta hetkestä, sanoo Tiina Weckman.

Valtaosa syöpään sairastuneista lapsista paranee. Joka viides syöpäsairas lapsi menehtyy. Kansainvälistä lasten syövän päivää vietetään 15. helmikuuta 2011.