Fortum kaupittelee edelleen ydinkaukolämpöä Helsinkiin

Fortum toivoo edelleen voivansa lämmittää pääkaupunkiseutua Loviisan ydinvoimalasta saatavalla lämmöllä. Fortumin tuoreiden laskelmien mukaan sähkön ja lämmön yhteistuotanto olisi yhtiölle jopa kannattavampaa kuin pelkkä sähkön tuotanto Loviisaan mahdollisesti rakennettavassa uudessa ydinvoimalassa.

Teksti-TV Helsinki
Fortumin Loviisan voimalaitos.
Fortumin Loviisan voimalaitos.Fortum

Fortumin mielestä pääkaupunkiseutu laajenee niin nopeaa tahtia, että ydinkaukolämmön hyöty olisi mittava, sanoo Fortumin edunvalvontapäällikkö Peter Tuominen.

- Pääkaupunkiseutu kasvaa ehkä eniten Helsingistä itään päin. Kaukolämmön hyödyntäminen tuolla matkan varrella on sekä ympäristön kannalta että taloudellisesti järkevää. Uskon edelleen, että se on myös teknisesti toteuttamiskelpoinen vaihtoehto.

Energiayhtiö Pöyryn viime vuonna tekemän selvityksen mukaan kaukolämmön tuottaminen ydinvoimalassa ja johtaminen Loviisasta pääkaupunkiseudulle on teknisesti mahdollista. Lämpö virtaisi sata kilometriä pitkän putken kautta pattereihin.

Helsinki ei innostu

Selvitys ei kuitenkaan aikanaan vakuuttanut Helsinkiä. Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen antaa idealle myös nyt rukkaset.

- Ne selvitykset, joita tässä parin viime vuoden aikana on tehty, eivät ole vakuuttavia. Kun tarkastellaan kokonaisuutta eli sitä, että taataan myös huoltovarmuus kaukolämmön suhteen, niin taloudellista kannattavuutta ei ole pystytty osoittamaan.

Pajusen mukaan ydinkaukolämpöjärjestelmä olisi toimintavarmuudeltaan hyvin riskialtis.

- Sen sijaan ymmärrän hyvin Fortumin ehdotuksen siinä mielessä, että heillähän on tavoitteena saada ydinvoimalupa Loviisaan.

Pajunen on aiemmin arvostellut ajatusta ydinkaukolämmöstä myös siksi, että se sitoisi Helsingin liian tiukasti yhteen lämmitysvaihtoehtoon. Tuominen kiistää väitteen.

- Ydinkaukolämpövaihtoehto ei sulje pois sitä, että tarvitaan myös muuta, muuan muassa uusiutuvaa energiaa.

Fortum odottaa nyt signaalia seuraavaan hallitusohjelmaan.

- Jos hallitus haluaa, että käynnistämämme korvaavan ydinvoimakapasiteetin rakentamista Loviisaan, niin vasta sitten käynnistämme ydinkaukolämpöhankkeen, sanoo Tuominen.

Lähteet: YLE Helsinki