Sotaorpojen määrä halutaan selvittää

Sotaorporekisteriä kokoava Kaatuneiden omaisten liitto pyrkii selvittämään koko Suomen sotaorpojen määrän. Esimerkiksi Tampereella tiedossa olevien sotaorpojen määrä on tuplaantunut nimienkeruun myötä.

Kotimaa
Suomalaisia sotalapsia
Museovirasto

Liitto haluaisi jokaisen sotaorvon täyttävän rekisteröintilomakkeen. Joidenkin arvioiden mukaan sodassa vanhempiaan menettäneitä olisi elossa jopa 30 000.

Tampereella nimiä kerätty ahkerasti

Tampereella elää edelleen ainakin 550 sotaorpoa. Tampereen Seudun Kaatuneiden Omaisten yhdistyksen puheenjohtaja Uolevi Utriainen kertoo, että yli vuoden kestäneen nimenkeräyksen ansiosta Tampereella tiedossa olevien sotaorpojen määrä on kaksinkertaistunut.

Tarkkaa määrää koko Suomen sotaorvoista ei ole, Uolevi Utriainen sanoo.

- Jotkut puhuvat 30 000:sta, mutta itse en usko aivan noin suureen lukuun. Talvisodan aikana sodassa olleiden miesten lapset olivat jo melko vanhoja, joten sotaorpoja on aika paljon poistunut jo. Lisäksi muuttoaallot ovat vieneet jonkin verran sotaorpoja maasta pois.

Rekisteröinti-idean taustalla on halu saada tunnustusta.

- Haluamme näyttää tällaisella rekisterillä, kuinka paljon meitä todella on vielä jäljellä. Haluamme, että meidät huomioidaan, koska meitä ei koskaan oikein ole huomioitu. Tämä on myös tunnustuksenomainen asia, sillä mielestäni meidänkin olisi hyvä saada tunnustus siitä, että olemme yksi eniten sodassa kärsinyt ryhmä, Utriainen muistuttaa.

Lähteet: YLE Tampere