1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Japani keskeyttänyt valaanpyynnin Etelämantereen vesillä

Japanilainen valaanpyyntilaivasto on keskeyttänyt saalistuksen Etelämantereen vesillä. Asiasta kertoivat keskiviikkona maan kalastusviranomaiset. Syyksi kerrottiin ympäristöjärjestön harjoittama häirintä.

Japanilainen valaanpyyntialus Kuva: EPA / Michael Williams

Kalastusviranomaisten mukaan laivaston tehdasalus Nisshin Maru keskeytti valaanpyynnin 10. helmikuuta. Viranomaiset kertovat, että syynä on halu varmistaa miehistön turvallisuus.

Japanilaisen Jiji-uutistoimiston tietojen mukaan maan hallitus harkitsee nyt valaanpyytäjien kutsumista kotiin etuajassa. Normaalisti Etelämantereen pyyntikausi kestää maaliskuun puoliväliin.

Valaanpyyntilaivastoa häiritsevä Sea Shepherd -järjestö otti tiedon vastaan varovaisen innostuneesti. Järjestön mukaan pyynnin keskeytys osoittaa järjestön rajun häirintätaktiikan toimivan. Alueella toimivan Steve Irwin -aluksen kapteenin mukaan japanilaiset ovat tappaneet noin 30 valasta. Saalistuksen tavoitteeksi on ilmoitettu tuhat valasta.

Japani hyödyntää porsaanreikää

Japanin harjoittaa valaanpyyntiä hyödyntäen valaanpyyntikiellon porsaanreikää. Vuonna 1986 solmittu sopimus valaanpyynnin lopettamisesta sallii valaiden surmaamisen tieteellisiin tarkoituksiin.

Japani on puolustanut oikeuttaan valaanpyyntiin kiivaasti kansainvälisestä vastustuksesta huolimatta. Pyyntiä Etelämantereen vesillä ovat kritisoineet etenkin Australia ja Uusi-Seelanti.

Ympäristöjärjestö Greenpeacen mukaan nyt ilmoitettu pyynnin keskeytys johtuu Japanin muuttuneesta kotimaisesta tilanteesta. Valaanlihaa on vaikeaa saada kaupaksi muuttuneen ruokakulttuurin takia, ja ylijäämälihavuorta ei haluta kerryttää. Järjestö kertoo saaneensa jo aiemmin tietoja aikeista lopettaa pyyntikausi etuajassa.

- Syyksi on ilmoitettu häirintä, mutta todellisuudessa on kyse Japanin sisäisestä tilanteesta, sanoo Greenpeacen Junichi Sato.