Infektiolääkäri: Suomi aikuisten rokottamisessa sata vuotta jäljessä

Lapin sairaanhoitopiirin ylilääkäri Markku Broaksen mielestä Suomessa ei hyödynnetä tarpeeksi aikuisten rokotuksia tartuntatautien ehkäisyssä. Monet sairaalahoitoa vaativat taudit voitaisiin välttää ennaltaehkäisevillä rokotuksilla.

Kuva: Yle

Lapin sairaanhoitopiirin infektioyksikössä työskentelevä Broas toteaa, että Suomi on rokotteiden ennaltaehkäisyssä sata vuotta jäljessä.

- Lapsille suunnattu kansallinen rokoteohjelma on ensiluokkainen ja toimii hyvin, mutta aikuisväestön rokotuttamisessa olemme jäljessä.

Kyse on hänen mielestään osin lääkäreiden tiedon puutteesta.

- Esimerkiksi sydän- ja verisuonitauteja osataan ehkäistä lääkityksellä ja ruokavaliolla, mutta tartuntatautien yhteydessä monelle lääkärille ei tule edes mieleen, että tauti voitaisiin ehkäistä rokotuksella.

Erityisen huolissaan infektiolääkärit ovat siitä, että kausi-influenssarokotuksia otetaan Suomessa hyvin vähän. Sikainfluenssarokotuksesta alkanut keskustelu on laimentanut intoa edelleen.

- Lääkäreiden olisi otettava tässä asiassa suurempi rooli ja edesauttaa rokotteiden lisäämistä, Broas sanoo.

Sairaalahoidon maksaa yhteiskunta

Lääkefirmat haluaisivat mielellään nähdä rokotusten lisääntyvän, mutta Broasin mielestä kustannukset eivät välttämättä lisääntyisi merkittävästi.

- Monet rokotteet eivät ole erityisen kalliita, esimerkiksi influenssarokotus on parikympin luokkaa.

Jos aikuinen sairastuu vakavaan tartuntatautiin, sairaalahoito maksetaan joka tapauksessa yhteisistä verovaroista. Kausi-influenssasta koituvat kustannukset ovat yhteiskunnalle suuret muun muassa sairaslomien kautta.

Aikuisille lisättäviä rokotuksia voisivat olla esimerkiksi influenssarokote, keuhkokuumetta ehkäisevä pneumokokkirokote ja tietyillä alueilla puutiaisaivokuumerokote.

Rokotteita ei korvata

Lääkäriliiton yhteiskuntasuhdejohtajan Hannu Halilan mielestä Suomessa on joko tai -ajattelu. Kansalliseen rokoteohjelmaan kuuluvat rokotteet ovat ilmaisia, mutta muista rokotteista potilas maksaa markkinahinnan.

Ennaltaehkäiseviä, aikuisille tarkoitettuja rokotuksia ei korvata sairasvakuutuksesta. Tässä Suomi poikkeaa muista Pohjoismaista.

Broas huomauttaa, että potilaat asetetaan eriarvoiseen asemaan.

- Jos ihminen on terve, mutta hänellä on riski korkeaan kolesteroliin, hänelle aloitetaan kolesterolilääkitys, joka korvataan. Sen sijaan perussairauksista kärsivä iäkkäämpi ihminen ei saa korvausta keuhkokuumetta ehkäisevästä rokotteesta. Siinä on suuri ristiriita.

Lääkäriliiton Halilan mielestä tilanne johtaa edelleen eriarvoistuvaan yhteiskuntaan, jossa rokotuksia ottavat ne, joilla on varaa maksaa markkinahinta rokotuksista.