Irina Antonova palasi Venäjälle

Venäjän viranomaiset vahvistavat käännytyskiistan keskiössä olleen venäläisen isoäidin Irina Antonovan palanneen Venäjälle. Venäläinen uutistoimisto RIA Novosti kertoo, että Leningradin alueen viranomaiset aikovat viikon aikana järjestää Antonovan eläkkeen ja oleskelupaperit kuntoon.

Kotimaa
Irina Antonova
Irina AntonovaYLE

Aiemmin tänään Itar-tass kertoi Irina Antonovan tyttären päättäneen sittenkin vievän äitinsä Venäjälle. Uutistoimisto RIA Novostin mukaan tytär perusteli päätöstään sillä, että hänen äitinsä ei voinut Suomessa saada välttämätöntä sairaanhoitoa.

Torfjanovkan rajanylityspaikalla Irina Antonova siirrettiin ambulanssiin ja hänet kuljetettiin Viipurin kaupunginsairaalaan. Antonovaa saattelivat hänen tyttärensä, tyttären mies, Leningradin alueen ihmisoikeusvaltuutettu Mihail Kozminyh ja Venäjän Suomen suurlähetystön edustaja, kertoo uutistoimisto Interfax.

Viipurin kaupunginsairaalan johtava lääkäri Irina Gismagilova kertoi venäläisille journalisteille, että Antonova selviytyi matkasta ilman vakavia terveyshaittoja ja että Antonova on tyydyttävässä kunnossa.

Antonovalle on jo luvattu paikka Kikerinon kylän vanhainkodista Volosovskin piiristä Leningradin alueella.

Antonovan käännytys Suomesta vaikutti lykkääntyvän, kun Euroopan ihmisoikeustuomioistuin pyysi Suomen hallitukselta asiaan liittyen lisäselvitystä, joka on annettava elokuun loppuun mennessä.

Venäjän Suomen-suurlähestystöstä ei tänään kommentoitu Antonovan paluuta Venäjälle. YLE Uutiset ei ole yrityksistä huolimatta ole onnistunut saamaan yhteyttä Irina Antonovan Suomessa asuviin omaisiin.

Lähteet: YLE Uutiset