KHO tukee Thorsia ulkomaalaislain muuttamisessa

Korkeimman hallinto-oikeuden presidentti Pekka Hallberg tukee Astrid Thorsin aloitetta käynnistää selvitystyö ulkomaalaislain muuttamiseksi. Maahanmuuttoministeri Thors ja Hallberg keskustelivat asiasta keskiviikkona.

talous
Maahanmuuttoministeri Astrid Thors.
YLE

Sekä Hallbergin että Thorsin mukaan lakiin tulisi lisätä harkintamahdollisuuksia sellaisten tapausten varalta, jolloin oleskeluluvan epääminen muodostuisi kohtuuttomaksi. Julkisuudessa esillä olleet egyptiläisen ja venäläisen isoäidin käännytyspäätökset ovat vauhdittaneet keskustelua lainmuutoksesta.

- Kyllä tämä täysi riippuvaisuus ja kohtuullisuuden raja, ne ovat kyllä asettuneet verrattain korkealle. Toisaalta pitää muistuttaa, että me emme keskustele nyt perhekäsityksen laajentamisesta, koska se olisi todella laajamittainen asia. Vaan ihan nyt, mikä on oikeus ja kohtuus, sanoo maahanmuuttoministeri Astrid Thors (r.).

Mikäli eduskunta hyväksyisi lakimuutoksen, myös käännytyspäätöksen saaneet isoäidit voisivat hakea uudelleen oleskelulupaa.

Astrid Thors on kutsunut hallintovaliokunnan koolle ensi kuussa keskustelemaan aloitteesta ulkomaalaislain muuttamiseksi. Pääministeri Matti Vanhasen mukaan lain perhekäsitystä ei laajennettaisi, mutta inhimilliset syyt saatettaisiin ottaa nykyistä enemmän huomioon.

- Lakia voitaisiin muuttaa siltä osin, että inhimillisen tekijän vaikutusta harkintaan lisättäisiin avaamatta kuitenkaan itse perhekäsitettä, ettei tätä perheenyhdistämispykälän nojalla tehtäviä oleskelulupapäätöksiä ei avattaisi. Annettaisiin tätä inhimillisiin tekijöihin perustuvaa harkintaa, jotta kohtuuttomuudet vältettäisiin, Vanhanen kertoo.

Thors käy aiheesta nyt neuvotteluja. Pääministerin mukaan Thors arvioi keskiviikkoaamuna, että jos kaikki menisi hyvin, voitaisiin jo ennen kesätaukoa saada uusi laki voimaan.

Lähteet: YLE Uutiset