Rikosuhripäivystys auttoi yhä useampia naisia

Yhä useampi nainen on turvautunut rikosuhripäivystyksen apuun Pohjois-Suomessa. Viime vuonna päivystykseen otti yhteyttä lähes 370 naista, mikä on selvästi enemmän kuin edellisinä vuosina.

Teksti-TV Oulu

Moni viime vuonna rikosuhripäivystykseen yhteyttä ottanut oli kokenut seksuaalista tai pari- ja lähisuhdeväkivaltaa. Kaikkiaan päivystykseen otti vuonna 2010 yhteyttä noin 460 henkilöä, joista valtaosa löysi palvelun poliisin avulla. Miespuolisten yhteydenottajien määrä puolestaan väheni vuonna 2010 vuoteen 2009 verrattuna.

Rikosuhripäivystyksen Pohjois-Suomen aluetoimiston johtaja Maarit Saukko pitää erityisen tärkeänä sitä, että rikoksen uhrit kääntyisivät heidän puoleensa ajoissa.

- Usein, kun asiakas on joutunut rikoksen uhriksi, hän on kriisissä, eikä ehkä osaa nähdä niitä asioita, joita siinä tilanteessa olisi hyvä tietää. Me kartoitamme hänen kanssaan tilanteen ja ohjaamme uhrin tarvittaessa jatkoavun pariin.

Saukon mukaan rikosuhripäivystykseen yhteyttä ottavia neuvotaan usein esimerkiksi hankkimaan asianajaja tai kääntymään terveydenhuoltopalveluiden puoleen.

Rikosuhripäivystys eli RIKU toimii ympäri Suomea noin 20 palkatun työntekijän ja 300 koulutetun vapaaehtoistyöntekijän voimin. Päivystyksen toiminnasta vastaava yhteistyössä Ensi- ja turvakotien liitto, Mannerheimin lastensuojeluliitto, Suomen Mielenterveysseura, Suomen Punainen Risti, Suomen Setlementtiliitto, Naisasialiitto Unioni ja Kirkkohallitus.

Lähteet: YLE Oulu