1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Teksti-TV Keski-Suomi

Sairaanhoitajat määräävät pian lääkitystä

Jyväskylän ammattikorkeakoulussa aloitettu jatkokoulutus tuo rajoitetun lääkkeenmääräysoikeuden myös sairaanhoitajille. Hoitajat koulutetaan lääkeaineiden käytössä lääkäreiden tasoisesti, mutta heidän oikeutensa määrätä lääkkeitä ja todeta sairauksia on rajattu asetuksella.

Teksti-TV Keski-Suomi
Lääkäri tutkii lapsen korvaa.
Yle

Pääosa lääkemääräyksistä tulee olemaan reseptien uusimista, mutta hoitajat myös tekevät itsenäisiä diagnooseja ja määräävät niihin lääkkeen. Ensimmäistä kertaa Suomessa järjestettävä koulutus tähtää mm. terveyskeskusten resurssien tehostamiseen.

Yli vuoden kestävään koulutukseen valitut ovat kokeneita sairaanhoitajia, joista moni työskentelee terveyskeskusten päivystyksissä tai vastaanotoilla.

Odotukset ovat korkealla, kertoo hallintoylijohtaja Kaija Heikura Keski-Suomen sairaanhoitopiiristä.

- Tutkimusten mukaan potilaat ovat olleet hyvin tyytyväisiä niissä maissa, joissa hoitajilla on lääkkeenmäärämisoikeuksia.

Heikuran mukaan potilaat kokevat saavansa enemmän ohjausta, nimenomaan lääkkeiden sivu- ja yhteisvaikutuksista.

- Potilas voidaan hoitaa yhdellä vastaanottokäynnillä, esimerkiksi, jos potilaalla on nielutulehdus, voidaan määrätä lääkitys sairaanhoitajan vastaanotolla, kertoo sairaanhoitaja Mikko Kangasmetsä, joka on juuri aloittamassa koulutusohjelmassa.

Koulutus toteutetaan yhteistyössä Keski-Suomen sairaanhoitopiirin ja Itä-Suomen yliopiston kanssa.

Lähteet: YLE Keski-Suomi

Lue seuraavaksi