Musta huumori on nuorallatanssia hyvän maun rajoilla

Äärimmäisen tummaa huumoria viljelevä standupkoomikko Jason Rouse kyllästyi Pohjois-Amerikan ahdasmielisyyteen ja löysi henkisen kotinsa Suomesta.

kulttuuri
Jason Rouse

- Joka yleisöstä löytyy muutama tyyppi, joille tekemisesi ei kolahda. Mutta kaikki eivät pidä sinusta huolimatta siitä, millaista taidetta teet, kertoo standupkoomikko Jason Rouse.

Kanadalainen Rouse tietää mistä puhuu. Lappeenrannassa viime viikolla vierailleen koomikon arsenaaliin kuuluu muun muassa vitsailua eläimiin sekaantumisesta, insestistä, joukkoraiskauksesta ja pedofiliasta.

Rouse ilmoittaa, että ei ole aihetta, mistä hän ei voisi tehdä pilaa. Koomikko kuitenkin kiistää tähtäävänsä suututtamiseen.

- En koskaan tekisi pilaa jostain asiasta vain puhtaan vahingonilon vuoksi. Silloin homma olisi vain ilkeää. Haluan, että kaikilla on hauskaa. Ja useimmat näkevät minun vain pelleilevän, eivätkä usko minun olevan pahansuopa, hän sanoo.

Ahdasmielistä yleisöä

Kaikkialla Rousen huumori ei kuitenkaan uppoa. Yhdysvalloissa ja jopa Kanadan standupklubeilla ronskimmat läpät on karsittava pois setistä.

- En voisi koskaan sanoa samoja asioita New Yorkissa tai Los Angelesissa, mitä esimerkiksi Lappeenrannassa. Siellä en voi ulkomaalaisena kyseenalaistaa heidän arvojaan ja moraaliaan, Rouse sanoo.

Rouse kiertää Suomea omien sanojensa mukaan kahdeksatta, ehkä yhdeksättä kertaa. Yhtenä syynä on Tukholmassa asuva tyttöystävä, mutta tiuhaan vierailutahtiin on muitakin syitä. Rouse kertoo löytäneensä Suomesta henkisen kotinsa.

- Arvostan suomalaisyleisön kärsivällisyyttä ja ennen kaikkea suvaitsevaisuutta. Täällä voin sanoa mitä vain. Ihmiset hyväksyvät sinut, vaikka he eivät olekaan välttämättä samaa mieltä kanssasi. Olen kyllästynyt siihen, että tekemisiäni kahlitaan, Rouse sanoo.

Kyytiä pyhille lehmille

Rouse ei pidä itseään poikkeuksellisena koomikkona, vaan muistuttaa, että standupkoomikot ovat työskennelleet hyvän maun toisella puolen jo vuosikymmeniä.

- Tekemisieni siemenet on kylvetty kauan ennen minua. Aiheet, persoona ja niin edelleen. Kaikki esikuvani komiikassa olivat pioneereja pyhien yhteiskunnan erilaisten lehmien haastamisessa.

Rouse kertoo olleensa tumman huumorin ystävä jo lapsuudesta saakka.

- Olen sama mies lavalla kuin siviilissä. Esiintyessäni vain otan kaikki psykoottiset ainekseni ja henkisen pahoinvointini ja liioittelen sitä hieman. Ei tämä homma muuten toimisi, sillä yleisö kyllä tietää, jos joku teeskentelee.

Mutta mikä mustassa huumorissa viehättää?

- En voi sietää yhdentekevyyttä. Haluan, että joko tekemääni juttua rakastetaan, tai vihataan täysillä.

- Kun ihmiset kuulevat esimerkiksi Slayerin tai Britney Spearsin musiikkia, he yleensä pystyvät päättämään hetkessä, pitävätkö siitä vai eivät. Valitsen mieluummin tuollaisen kuin yhdentekevän uran, Rouse tuumaa.

Youtuben siunaus ja taakka

Rouse on muiden standupkoomikoiden tapaan kerännyt suosiota etenkin Youtubessa levinneiden videoiden avulla. Youtube on myös rasite.

- Se on antanut minulle mahdollisuuden kiertää maailmaa. Mutta kiertäessä minulla ei ole ollut mahdollisuutta kehittyä. Sen takia ihmiset kyselevät minulta jatkuvasti uutta materiaalia.

Pohjolassa Rouse on alkanutkin uudistaa settiään.

- Suomi on koekenttäni, hän sanoo.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala