Huhtiniemen pilvenpiirtäjä herättää vastustusta

Lappeenrannan Huhtiniemen matkailualueen kaavasta on tulossa kaupunkilaisilta huolestuneita lausuntoja. Pilvenpiirtäjän katsotaan mm. pilaavan Saimaan rantamaisemaa.

Kuva: Buildia Oy

Hotellitornin lisäksi kaupunkilaisia epäilyttää mm. rantaraitin sopivuus, lisääntyvä vesiliikenne ja monenlaisten luontoarvojen säilyminen.

- Puhetta on aiheuttanut myös pieneltä vaikuttava kauppahinta ainutlaatuisesta alueesta, kertoo Kourulan, Kuusimäen ja Lavolan asukasyhdistyksen puheenjohtaja Tanja Karppinen. Toki hanke nähdään myös kaupungin imagoa kohottavana tekijänä, ja työpaikoille annetaan arvoa.

Karppisen mukaan kannaottoja on tullut viime päivinä kiihtyvää tahtia. Asukasyhdistyksen hallitus kokoaa niistä yhteenvedon kaupungille.

Myös Kilta, taloyhtiöt ja yksityiset kaupunkilaiset asialla

Palautetta on luvassa myös kaupunkikuvaa vaalivalta Lappeenrannan Killalta. Yhdistyksessä vaikuttava entinen Lappeenrannan kaupunginarkkitehti Seppo Aho ei vastusta alueen kehittämistä eikä kaavaa sinänsä, mutta se torni.

- Rakennuksen sijainti ja ympäristö ovat eri asia, sanoo Aho. Kaukaan piippu sopii tehdasalueelle ja vesitorni voi olla korkea. En kuitenkaan ymmärrä, miksi tähän paikkaan pitää tehdä talo, joka näkyy Puumalaan saakka.

Aho muistuttaa kaupungin omasta arkkitehtuuripoliittisesta ohjelmasta. Hanke olisi pitänyt kilpailuttaa eikä arkkitehtuurikilpailun järjestäminen hotellista ole vieläkään myöhäistä.

Lisäksi asialla ovat lähitalojen asukkaat. Asunto Oy Huhtiniemenkärjen hallituksen puheenjohtajaa Hannu Kostiaista hirvittää 17-kerroksinen hotelli.

- Sinällään tuo hanke on meidän mielestä erittäin hyvä ja toivottava, mutta se mihin olemme kiinnittäneet huomiota on hotellirakennuksen korkeus. Nyt ollaan Lappeenrantaan rakentamassa 17-kerroksista pilvenpiirtäjää, ja se ei meistä välttämättä istu kuvaan, sanoo Kostiainen.

Hän uskoo, että kaupungin päättäjätkin puuttuvat vielä kaavakäsittelyssä asiaan. Asemakaavaehdotus on nähtävillä lausuntoja varten vielä ensi tiistaihin saakka, minkä jälkeen se etenee tekniseen lautakuntaan.

Buildia metsästää hotellioperaattoria

Huhtiniemi-hanketta eteenpäin vievän Buildia-yhtiön hallituksen jäsen Ari Lehto kertoo, että yhtiö katsoo kaavaprosessin rauhassa ennen mahdollisia muutoksia.

Ensisijaisesti kansainvälinen ketju hotellin pyörittäjäksi toivotaan saatavan neuvotelluksi ennen kesää. Lehdon mukaan Buildia on palkannut kansainvälisen yhtiön Christie + Co:n käymään neuvotteluja mahdollisten operaattoreiden kanssa.

Buildialla on edelleen tarkoitus saada rakentaminen alulle ensi vuonna. Tämä edellyttäisi asemakaavan saamista lainvoimaiseksi hyvissä ajoin tänä vuonna, jotta arkkitehdin kanssa päästäisiin tekemään tilaohjelmaa.

Hotellin kerrosala on noin 7000 neliömetriä ja siihen suunnitellun kylpyläosaston koko 4000 kerrosneliötä. Lisäksi alueelle tulee erillisiä loma-asuntoja, jotka voidaan myydä edelleen vapaa-ajan käyttöön.

- Alueesta avataan vielä tässä kuussa nimikilpailu, paljastaa Ari Lehto. - Uskomme, että siellä päin syntyy parempia ehdotuksia kuin mainostoimistoissa.

Sopimus kaupantekoa varten valmis

Kaupunki on valmistellut yhdessä Buildian kanssa maa-alueen yritykselle siirtymistä koskevan täytäntöönpanosopimuksen. Siinä kaupunki turvaa myös selustaansa, jos rakentaminen ei lähtisikään liikkeelle niin kuin sopimuksessa lukee.

Rakennusoikeus on valtuuston hyväksymän yhteistoimintasopimuksen jälkeen supistunut huomattavasti. Liikemiehet ovat pudottaneet paketista pois monitoimihallin ja kylpyläkin supistuu allasosastoksi.

Niinpä rakennusoikeuteen sidottu kauppahintakin on pudonnut miljoonatolkulla. Täytöntöönpanosopimuksen mukaan kaupunki saa kuudentoista hehtaarin alueesta 1,7 miljoonaa euroa.

Arkkitehti Seppo Ahosta hinta alueesta Saimaan rannalla keskustan tuntumassa on erittäin halpa. - Jos alue olisi kilpailutettu, siitä olisi saatu huomattavasti korkeampi hinta.

Täytäntöönpanosopimus etenee kaupunginhallitukseen ja -valtuustoon yhtä jalkaa asemakaavan kanssa.