1. yle.fi
  2. Uutiset

Iranin sotalaivat hermostuttavat Israelia

Israelin mukaan kaksi Syyriaan matkalla olevaa iranilaista sotalaivaa aikoo kulkea ensi yönä Suezin kanavan läpi. Israelin ulkoministeri Avigdor Lieberman kutsuu tätä provokaatioksi.

Ulkomaat

- Ensi yönä kahden iranilaisen sotalaivan on määrä kulkea Suezin kanavan läpi Välimerelle ja saapua Syyriaan. Tätä ei ole tapahtunut vuosiin, sanoo Lieberman.

Hän arvostelee kansainvälistä yhteisöä siitä, ettei se osoita valmiuta ryhtyä toimiin Iranin "toistuvien provokaatioiden" suhteen.

- Kansainvälisen yhteisön täytyy ymmärtää, ettei Israel voi ikuisesti jättää huomiotta näitä provokaatioita, Lieberman sanoo.

Israelin puolustusministeri Ehud Barak sanoo, että Israel on ilmoittanut ystävällismielisille maille iranilaisalusten suunnitelmista. Valkoisen talon tiedottajan mukaan Yhdysvallat on tietoinen asiasta. Hän kieltäytyi kommentoimasta asiaa enempää toimittajille, uutistoimisto Reuters kertoo.

Suezin kanavaviranomaiset sanovat, etteivät he ole vielä saaneet tietoa iranilaislaivojen pyynnöstä kulkea kanavan kautta, mutta asia ei olisi ongelma. Viranomaisten mukaan kaikkien maiden laivojen sallitaan kulkea kanavan kautta, jos kyseinen maa ei ole sodassa Egyptin kanssa. Heidän mukaansa tämä olisi ensimmäinen kerta sitten Iranin vallankumousvuoden 1979, kun iranilaiset sotalaivat käyttäisivät kanavaa.

Iranin puolivirallinen uutistoimisto Fars kertoi tammikuussa, että maan laivaston kadetteja on lähetetty vuoden mittaiseen koulutukseen, jossa kuljetaan Adeninlahden kautta Punaiselle merelle sekä Suezin kanavan kautta Välimerelle. Kadetteja koulutetaan puolustamaan maan rahtilaivoja ja öljytankkereita somalimerirosvojen uhkaa vastaan, Fars sanoi.

Israelilla on huonot välit sekä Iraniin että Syyriaan. Israel pitää Iranin ydinohjelmaa merkittävänä uhkana ja vaatii maata luopumaan siitä. Syyrian ja Israelin välejä on kiristänyt muun muassa kiista Golanin kukkuloista, jotka Israel valtasi Syyrialta vuonna 1967.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi