1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Supertietokone päihittämässä mestarit tietovisailussa

Yhdysvalloissa Jeopardy-tietovisaan osallistunut tekoäly on päihittämässä kaksi vastakilpailijaansa. IBM:n rakentama tietokone johtaa kolmeosaista mittelöä toisen päivän jälkeen selkeästi ennen kahta Jeopardy-mestaria Ken Jenningsia ja Brad Rutteria.

Yhdysvalloissa 1960-luvulta asti televisiossa pyörivässä Jeopardyssa kilpailijoiden pitää keksiä annettuihin vastauksiin oikeat kysymykset. Vastausvuorot määrittyvät nopeuden mukaan. IBM:n Watsoniksi nimeämä kone on tähän mennessä ollut kilpailijoista selkeästi nopein.

Jeopardyssa kielen ja kielikuvien ymmärtämisellä on suuri rooli, joten Watson ilmentää uudenlaista teknologista kehitystä tekoälyjen maailmassa. Watson ei ole yhteydessä internettiin, vaan se suorittaa erittäin nopeasti laskutehtäviä ja niiden avulla laskee todennäköisyyksiä oikeisiin vastauksiin.

IBM on kehittänyt Watsonia vuodesta 2006 lähtien. Yrityksen edellinen vastaava projekti oli tietokone nimeltään Deep Blue, joka päihitti vuonna 1997 šakin maailmanmestarin Garri Kasparovin.