Henkilökohtainen voi olla vahingossa poliittista

Nuoruudessa voi julistaa tekevänsä omaperäisiä poliittisia valintoja, vaikka tosiasiassa teot syntyvät enemmän tai vähemmän sattuman summana. Saako tiedostavilla valinnoilla ylpeillä? Tätä setvii toimittaja Laura Mäkiniemi suunvuorossaan.

Suunvuorot
Kasvisruoka
Yle

Yksi nuorena opittuja mielilauseitani oli julistus siitä, kuinka henkilökohtainen on poliittista. Nuoruudessa oli helppo ajatella ykskantaan näin: Tavoitteeni on olla objektiivinen. Pystyn siihen ja teen omilla valinnoillani oikeamielisiä poliittisia julistuksia.

Iän myötä asiat mutkistuvat. Vuosien varrella maailma on muuttunut jotenkin niin, että omilla teoilla vaikuttaminen, valintojen tekeminen, heimokäyttäytyminen, tiedostaminen, ynnä muu sellainen on trendikästä.

Lopetin nuorena lihansyömisen puolivahingossa, kun makkara ja osana huokeaa kouluruokaa tarjottu einesliha eivät maistuneet. Vähitellen liha jäi pois kokonaan. Valinta ei ollut poliittinen vaan yksi mieleensattuma muiden joukossa. Epämukavuuttakin tämä nirsoilu aiheutti. Ysärillä ruokalassa oli muotia valkokastike, jossa kellui pähkinärouhetta.

Ajokortin ajoin vasta 25 vuotta täytettyäni. Aiemmin ei ollut kiinnostusta eikä tarvetta. Mutta lähestyvässä työelämässä piti osata ajaa. Mutta hei, olinhan vihreä nuori. Valitsin ajamisen vasta, kun sille oli rationaalinen peruste. Keskustakorttelia ei tarvinnut kaahailla turhaan ympäri.

Ystävä muotoilee ilmiön näin: Välttämättömyydestä tehdään hyve. Strateginen ekoilija on vihreä silloin, kun omat teot näyttäytyvät sellaisina. Jälkeenpäinhän tämä kaikki näyttäytyy varhaisena tiedostamisena. Minäpä tiesin jo viisitoistavuotiaana, etten syö lihaa, koska vastustan tehotuotantoa.

Voi tietenkin kysyä, onko se tekopyhää, jos henkilökohtainen on poliittista, vaikka vahingossa. Hyvällä omallatunnolla ei passaa silti kovasti moralisoida toisia.

Sitähän saattaa vaikuttaa tiedostavammalta kuin onkaan, jos naamioi nämä pikkupoliittiset teot osaksi tiedostavaa imagonrakentamista.

Lähteet: Yle Lahti / Laura Mäkiniemi