Sähkön kuluttajahinnassa korotuspaineita

Sähkön kuluttajahinnat voivat nousta, jos pörssihinta säilyy nykytasossa, kerrotaan lappilaisille sähköä myyvästä Energiapolarista.

Teksti-TV Lappi
Pakkaspäivän aurinko valaisee kauniisti omakotitaloaluetta.
YLE

Energiapolarin riskienhallintapäällikön Mauri Kuivalaisen mukaan energiayhtiöt ovat joutuneet ostamaan pörssisähköä viime kuukausien aikana korkeampaan hintaan.

- Jos yleensä pörssihinnat jatkavat nousua, totta kai se tulee näkyviin kuluttajahintoihin. Jos tämä nyt on talven ajan ilmiö pörssissä, se ei vaikuta kuluttajahintoihin meillä, Kuivalainen sanoo.

- Hinta ei mene suoraan kuluttajan kukkaroon, koska sähköä on ostettu talvea varten jo aikaisemmin.

Helmikuussa hinta jo laskenut

Sähkön päivän hinta on ollut pörssissä korkealla marraskuun lopusta lähtien. Joulukuussa hinta oli 90 euroa megawattitunnilta, kun marraskuun alussa hinta oli vielä 50 euroa. Tällä hetkellä hinta on 60 euroa megawattitunnilta, eli kuusi senttiä kilowattitunnilta.

- Tammikuu oli seitsemän senttiä. Nämä ovat arvonlisäverottomia hintoja, Kuivalainen sanoo.

- Pörssin päivän kauppahinta on ollut kohtuullisen korkea nyt, kun kelit ovat olleet kylmät. Ja vielä Norjan ja Ruotsin vesialtaiden vesipinnat ovat ennätysalhaalla, sekin on nostanut hintaa.

Kuivalainen: Energiapolarin hinnat samat

Mauri Kuivalaisen mukaan Energiapolar ei ole tässä vaiheessa nostanut hintojaan.

- Me emme ole kuluttajahintoja nostaneet vuodenvaihteessa. Ainoa, joka tuolloin tapahtui, oli veromuutos, joka vaikutti kokonaishintaan. Mutta sekin tulee siirron puolelta. Mutta myynnin puolella emme ole hintoja nostaneet.

Energiamarkkinaviraston mukaan Pohjois-Suomessa sähkön hinta olisi kuitenkin noussut viime vuoden lopusta.

Energian toimitusvelvollisuushinta 5 000 kilowattituntia kuluttavalle omakotitalollle oli 31. joulukuuta 7,73 senttiä kilowattitunnilta. Keskiviikkona 16. helmikuuta 2011 se oli 8,13 senttiä kilowattitunnilta, kertoo Energiamarkkinaviraston tilasto.

Sähkönkulutusennätyksiä ehkä tulossa

Lapissa eletään jo yli sadatta pakkaspäivää peräkkäin. Pakkasten paukkuessa sähkömyllyt pyörivät täydellä voimallaan.

- Omat voimalaitokset koko Suomessa jauhavat täysillä ja pääosin ollaan tuontisähkön varassa. Niin Venäjältä kuin Ruotsistakin tulee meille sähköä.

Kuivalainen ei osaa vielä arvioida, paukkuvatko sähkönkulutusennätykset tänä talvena.

- Pari viimestä talvea ovat olleet kohtuukylmiä, sähköä on mennyt kyllä reilusti, Mauri Kuivalainen sanoo.

Lähteet: YLE Lappi / Hanna Holopainen