ETYJin vaalitarkkailijat ensimmäistä kertaa Suomeen

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö ETYJin vaalitarkkailijat tulevat valvomaan ensimmäistä kertaa vaaleja Suomessa. ETYJin suppea vaalitarkkailuryhmä valvoo huhtikuun eduskuntavaalien toimittamista sekä median toimintaa vaaleissa.

Pohjois-Savon vaalipiiri (1907–2013)

ETYJin vaalitarkkailijat liikkuvat koko maassa. Oikeusministeriön neuvotteleva virkamies Jussi Aaltonen muistuttaa, että myös Pohjois-Savossa vaalivirkailijoiden kannattaa valmistautua tarkkailijoiden ilmestymiseen äänestyspaikoille.

- Suomessa ei aiemmin varsinaista ETYJin vaalitarkkailua ole ollut. Vuoden 2007 eduskuntavaalien alla Suomessa kävi tarvearviointiryhmä, ja he päätyivät sille kannalle, että tarkkailulle ei ole tarvetta vaalien pitkän perinteen ja vaalien yleisen luotettavuuden perusteella. Tällä kertaa tilanne on muuttunut niin, että he pyrkivät tekemään vaalitarkkailua kaikissa kolmenkymmenen jäsenvaltion vaaleissa ja nyt he päättivät lähettää suppean tarkkailijaryhmän tänne vaalien aikana, sanoo neuvotteleva virkamies Jussi Aaltonen oikeusministeriöstä.

Perinteisesti ETYJin vaalitarkkailijoita on totuttu näkemään maissa, joissa demokratian toteuminen on kyseenalaista. Huomautettavaa löytyy silti jopa Pohjoismaisista vaaleista.

- Tarkkailijat ovat käyneet esimerkiksi Norjassa ja sieltä löytyi jotain huomautettavaa vaalien toimittamisen suhteen, ja siellä vaalilainsäädäntöä joudutaan tarkastamaan, Aaltonen kertoo.

Oikeusministeriön neuvotteleva virkamies Jussi Aaltonen ei osaa arvioida, löytyykö Suomen vaaleista jotain puutteita.

Lähteet: YLE Savo