1. yle.fi
  2. Uutiset

Kalajokea ei valtio ohjaile kuntauudistuksessa

Kunta pitää järjettömänä toimivien rakenteiden repimistä. Kalajoki etsisi mahdolliset liitoskumppanit aivan toisesta suunnasta kuin valtio.

Kalajoki
Vaakuna Kalajoen kaupungintalon harmaassa betoniseinässä.
Yle / Ari Vihanta

Kalajoki suostuu kuntaliitosneuvotteluihin ainoastaan Alavieskan, Merijärven ja Pyhäjoen kanssa, jos näistä kunnista annetaan yhdistymiselle vihreää valoa. Kalajoen kaupunginhallitus tyrmää lausunnossaan kuntauudistustyöryhmän ehdotuksen Kalajokilaakson tulevaisuudesta ja torjuu myös selvitysmiehen avun kuntaliitoksissa.

Jos koko maassa perusturvapalvelut tuotettaisiin yhtä tehokkaasti, säästöä syntyisi 2 miljardia euroa.

Kaupunginjohtaja Jukka Puoskari

Valtiovarainministeriön työryhmä ehdotti Kalajokilaaksoon kuuden kunnan kokonaisuutta, jossa oli mukana myös Ylivieska, Oulainen ja Sievi. Kaikki kunnat Kalajokea lukuun ottamatta kuuluisivat Ylivieskan ja Oulaisten työssäkäyntialueisiin. Lausunto menee vielä kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi.

- Ehdotettu kuntaliitos ei ole toimiva kokonaisuus, aivan järjetöntä ryhtyä repimään jo valmiiksi luotuja kontakteja, Kalajoen kaupunginjohtaja Jukka Puoskari kommentoi.

Selvitysmiehelle Puoskari lämpenee vain asiantuntijamielessä tai työrukkasena.

- Hassua olisi ottaa alueelle selvitysmies, kun ei haluta vaadittua kuntaliitosta edes muodostaa, selventää Puoskari.

Kalajoella on yhteistoiminta-alue Merijärven kanssa. Ympäristöterveydenhuollossa, maaseutuhallinnossa sekä lomituksissa Kalajoki tekee yhteistyötä Raahen ja osin Alavieskan kanssa.

Kalajoki teki kuntaliitoksen vuonna 2010 Himangan kanssa. Puoskari haluaa muistuttaa, että kuntien perusturvapalveluiden tuottamisen tehokkuus vaihtelee huimasti.

- Kalajoella palvelutuotanto on onnistunut. Jos koko maassa perusturvapalvelut tuotettaisiin yhtä tehokkaasti, säästöä syntyisi 2 miljardia euroa.

Lue seuraavaksi