Paras luontokuva on otettu kuva

Talvinen luonto on täynnä hienoja yksityiskohtia, joita haluaisi ikuistaa valokuviksi. Mutta miten sen taiten tekisi? Paljon luontoa kuvannut Jorma Ikonen antaa vinkkejä.

kamerat
Talvinen maisema Kuopion Valkeisenlammella.
Jorma Ikonen

Kuopiolainen Jorma Ikonen on aina tykännyt luonnossa liikkumisesta ja kauniista maisemista ja luonnon yksityiskohdista. Pitkään retkillä on kulkenut mukana myös repullinen kuvauskalustoa.

Ikonen kuvaa mielellään kaikkia vuodenaikoja. Parhaat kuvat Ikosen omasta mielestä ovat pohjoisen kaamoksesta otetut kuvat. Mieluisin ajankohta kuvaamiseen ovat auringon laskun ja nousun ajat.

Aamu- ja iltahämyssä valo on pehmeää ja värit ovat kauniit. Kirkkaalla talvisella säällä, kun valo on jyrkkää, kohteita kannattaa kuvata vastavaloon eikä niin, että valo tulee kuvaajan takaa.

Mene lähelle kohdetta

Kuvatessa kannattaa käyttää jalkazoomia, eli ottaa pari askelta lähemmäs kuvauskohdetta, varsinkin kun kuvattava kohde on kooltaan pieni. Turhat yksityiskohdat jäävät silloin pois.

Ennen kuvan ottamista voi etsiä hyvää kuvakulmaa, esimerkiksi kohteen voi kuvata ala- tai yläviistosta. Lumen yksityiskohtia, pintaa ja rakennetta saa parhaiten esiin vastavaloon kuvatessa tai viistosta tulevassa valossa.

Myös tavallisella digipokkarilla saa hienoja luontokuvia. Onhan yksi Vuoden luontokuvakin voitettu pokkarikuvalla, Ikonen muistuttaa. Digikameralla kuvia voi huoletta ottaa samasta kohteesta paljon, koska turhat saa helposti pois.

Pidä kamera lämpimässä

Nykyiset digikamerat eivät juuri kylmää hätkähdä. Mutta kun tulee kylmällä ilmalla kuvausretkeltä sisään, kamera kannattaa laittaa jo ennen sisälle menoa esimerkiksi muovipussiin ja pussi lämpimään reppuun tai laukkuun.

Äkkiä lämpimään tuotuna kylmään kameraan voi tiivistyä kosteutta, joka ei ole hyväksi kameralle. Kun kameran tuo sisälle, sen kannattaa antaa lämmetä tunnin, kaksi, ennen kuin alkaa katsella kuvia.

Kameran akku voi kadottaa varauksensa oikein kylmässä säässä. Vara-akku voi olla hyvä ottaa mukaan ja pitää sitä takin alla lämpimässä.

Paras kuva on se otettu kuva

Hyviä kuvaustilanteita voi tulla vastaan yllättäen, siksi Jorma Ikonen kehottaakin ottamaan kameran mukaan kävelylle lähtiessä. Valo voi olla erityisen hieno tai hyvä kuvauskohde sattuu yllättäen kohdalle. Joskus täytyy olla nopea. Kuvan arvoiset tilanteet voivat mennä ohi äkkiä.

Lähteet: YLE Savo / Anja Hiltunen