1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Lelufirma rahoitti kotimaisen lastenelokuvan

Lastenelokuvien tuotteistaminen käy yhä näkyvämmäksi Suomessa. Perjantaina ensi-iltaan tulevan Eetu ja Konna -piirroselokuvan tuottaa suomalainen leikkikaluyritys. Mediakasvatuksen ammattilainen pitää ilmiötä kaksijakoisena, sillä ilman tuoteyhteistyötä kotimaisia lastenelokuvia ei välttämättä tehtäisi tämänkään vertaa.

Kuva: ARTIA

Animaattori Kari Häkkisen idea koko perheen pitkästä animaatioelokuvasta syntyi viitisen vuotta sitten, kun hän kuvitti leluja valmistavalle ja maahantuovalle Martinexille Afrikan tähden jatko-osaa Inkan Aarretta.

Samalla Häkkinen kertoi haaveestaan tehdä kokopitkä piirroselokuva. Hän on tehnyt yli kahdenkymmenen vuoden ajan palkittuja lyhytanimaatioita. Martinex, nyttemmin myös nimeltään tuotantoyhtiö Artia, lähti rahoittamaan elokuvaa yksin.

- Syntyi ajatus, että voisimme kokeilla tällaistakin uutta. Olemmehan hahmotuotteiden kanssa tekemisissä paljon, joten osaamme ainakin tuotteistamisen, sanoo elokuvan tuottaja Risto Muinonen Artiasta.

Piirrosjälki on lempeä

Kari Häkkinen ei halunnut tehdä nyt niin trendikästä 3 D:tä, vaan luotti lyijykynään ja akvarellipiirrustuksiin.

- Piirretty jälki on mielestäni paljon lempeämpää ja ilmaisuvoimaisempaa kuin se mikä tietokoneelta tulee. Tässä mielessä suhtauduin projektiin niin kuin käsityöläinen, tai niin kuin taiteilija, Häkkinen kuvailee.

Eetu ja Konna kertoo kaupungistumisesta, luonnon kunnioittamisesta ja ystävyydestä. Suurin osa tarinasta sijoittuu 70-luvulle, mutta tärkeä osa juonessa on myös lammen pohjalla asustavalla sammakkojen futuristisella yhdyskunnalla. Mukana menossa ovat myös suurvaltojen tiedusteluagentit.

Toimintaa ja vauhtia siis riittää, vaikka työtapa oli hidas ja viiva lempeä.

- Toki elokuvaa tehdessä pitää lähteä siitä, että katsoja viihtyy. Ihmiset ovat nykypäivänä tottuneet melko nopeaan kerrontaan, joten tämänkin rytmi on sanotaanko nykymaailmallinen, Häkkinen kertoo.

Elokuvan musiikin on säveltänyt Kari Häkkisen veli Marko Häkkinen, ja kuvia piirsivät animaattorin lisäksi myös Mikko Kunnas, Radek Karkulowski ja Nea Räisänen.

Ääninäyttelijöinä on totuttuun tapaan liuta julkisuuden henkilöitä, muun muassa nuori Rare Exportista ja Skavabölen pojista tuttu näyttelijälupaus Onni Tommila Eetun roolissa.

"Oheismarkkinointi on välttämätöntä"

Leluyhteistyöstä huolimatta elokuvassa ei ole varsinaista tuotesijoittelua.

- Sain tehdä mitä halusin, enkä ainakaan huomannut minkäänlaista ristiriitaa tai painostusta, Häkkinen kertoo.

Piirrosanimaatioiden tuotteistaminen ei ole ilmiönä missään määrin uusi, mutta kotimaisen tuotannon kohdalla se ehkä pistää silmään, sanoo Koulukino-elokuvakasvatusyhdistyksen toiminnanjohtaja Outi Freese.

- Sitä ei Disneyn kohdalla edes huomaa, tai ajattelee vain, että se nyt on sellaista kaupallista Disneytä. Silti kukaan ei kiistä, etteikö Disney tekisi todella hienoja ja laadukkaita lastenelokuvia.

Freesen mukaan kotimaassakin pitää pelata samoilla säännöillä, jotta lastenelokuvia ylipäänsä valmistuu.

- Tietyllä tapaa täytyy pistää vaakakuppiin, että ajattelemmeko niin, että Suomessa ainoastaan Elokuvasäätiöllä tai Ylellä on varaa tuottaa vaikkapa lasten animaatiota, vai ajattelemmeko niin, että on hienoa, että lapsille tehdään mahdollisimman paljon erilaisia ohjelmia. Tällöin leluista saatu tuotto mahdollistaa joissakin tapauksissa elokuvan teon, Freese kiteyttää.

Hän kuitenkin ymmärtää myös vanhempien huolen kaupallisuuden läpitunkemasta lapsuudesta.

- Lapsuus tietysti haluttaisiin nähdä irrallisena markkinoinnista. Tähän liittyvät ajatukset lapsuuden viattomuudesta ja siitä, että ennenkin on leikitty niillä käpylehmillä. Ikävä kyllä lapsuus ei nykyään enää ole sitä, vaan sisältää paljon esimerkiksi television katsomista, Freese sanoo.

Eetun ja Konnan tuottaja Risto Muinonen muistuttaa, että Hollywoodissa lasten piirroselokuvaa ei lähdetä tekemään ennen kuin maailmanlaajuiset sopimukset oheistuotteista on tehty.

- Leikkikalut ja tekstiilit ovat oheistuotteista tärkeimpiä, hän sanoo.

Eetua ja Konnaa viedään myös ulkomaille

Eetu ja Konna tähtää Suomen markkinoiden jälkeen ainakin muihin Pohjoismaihin. Tuottaja Risto Muinonen uskoo, että elokuva voisi kulttuurillisesti sopia hyvin myös esimerkiksi Baltian maihin.

- Vanhemmille katsojille avautuva teema 70-luvun suurvaltojen välisestä kilpajuoksusta osuu varmasti monen sikäläisen kokemuspiiriin, Muinonen arvioi.

Animaattori Kari Häkkinen iloitsee siitä, että animaatio elokuvan lajityyppinä tunnetaan nykyisin jo melko hyvin.

- Vielä 90-luvulla kun sanoin tekeväni animaatioita työkseni, ihmiset luulivat suurin piirtein, että korjaan moottoreita. Nyt kaikki sentään tietävät jotakuinkin mitä animaattori tekee, Häkkinen nauraa.

Eetu ja Konna saa ensi-iltansa elokuvateattereissa perjantaina 18.2.