1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. penkkarit

Penkkarien turvallisuusvaatimuksia tiukennettu

Penkkariajelujen turvallisuuteen on kiinnitetty tänä vuonna aiempaa enemmän huomiota Savossa. Poliisi on vaatinut, että Kuopion, Iisalmen, Siilinjärven ja Varkauden lukiot tekevät ajeluista yleisötilaisuusilmoituksen. Ajeluita varten on pitänyt tehdä myös turvallisuussuunnitelma ja riskien kartoitus.

Kuva: YLE

- Kokoontumislaki olisi vaatinut yleisötilaisuusilmoitusta jo aiemminkin, mutta olemme vasta nyt tänä vuonna ryhtyneet laittamaan asioita lain vaatimalle tasolle penkkareiden suhteen. Yleisötilaisuusilmoitus vaaditaan tapahtumista, joihin osallistuu yli 100 ihmistä. Tästä johtuen Pohjois-Savossa ilmoitus on vaadittu näissä neljässä kunnassa, komisario Ilpo Kortelainen Pohjois-Savon poliisilaitokselta toteaa.

Kortelainen kertoo, että yleisötilaisuusilmoituksen myötä jokainen koulu on nimennyt tapahtuman järjestäjän, joka on vastuussa tapahtuman kulusta. Kaikissa neljässä Pohjois-Savon kunnassa, jotka ovat tehneet ilmoituksen, järjestäjäksi on merkattu lukiotoimi. Käytännössä kunta vastaa siis tapahtuman järjestelyistä. Riskinä on, että jatkossa penkkareille ei löydy järjestäjää.

- Penkkarit eivät kuulu opetusohjelmaan, joten koulujen ei tarvitse tapahtumaa järjestää. Joillakin paikkakunnilla onkin pohdittu sitä, että esimerkiksi vanhempainyhdistys voisi olla jatkossa penkkareiden järjestäjä. Yksi vaihtoehto on myös sisällyttää penkkarit osaksi opetusohjelmaa. Toivottavasti järjestäjät löytyvät jatkossakin. Ei näillä turvallisuusasioilla haluta tapahtumaa kaataa, vaan parantaa turvallisuutta, Kortelainen toteaa.

Järjestysmies kuorma-auton kyydissä

Jokaisessa penkkariajeluun osallistuvassa kuorma-autossa täytyy olla myös vähintään yksi järjestyksenvalvoja. Iisalmen lyseon rehtori Pasi Tolonen kertoo, että vaatimus järjestysmiesten läsnäolosta tuli melko viimetingassa.

- Maanantaina saimme tiedon, että jokaisessa kuorma-autossa pitää olla koulutuksen saanut järjestysmies. Meillä on kolme autoa. Kahteen autoon ehdimme saada kortillisen järjestysmiehen. Kolmannessa autossakin on kuitenkin järjestyksestä vastaava henkilö, Tolonen kertoo.

Pohjois-Savon poliisilaitoksen komisario Ilpo Kortelainen sanoo, että järjestysmies voi olla joko kurssin käynyt tai muuten nuhteeton henkilö, jonka poliisi on hyväksynyt järjestysmieheksi yleisötilaisuuden lupaprosessissa.

- Järjestysmiesten kohdalla haimme mallin Helsingistä. Kuorma-auton lavalla olevan järjestysmiehen tehtävänä on huolehtia, että turvallisuussuunnitelmaa noudatetaan. Usein valvonta koskee sitä, että karkkeja ei heitellä tielle eikä kuorma-auton laidan yli roikuta, Kortelainen kuvailee järjestysmiehen tehtäviä.

Myös alkoholinkäytön valvontaa tiukennettu

Poliisin turvallisuusvaatimusten lisäksi koulu valvoo tiukasti myös juhlivien abien alkoholinkäyttöä. Rehtori Pasi Tolonen kertoo, että jos nuoren epäillään olevan päihtynyt, häntä pyydetään puhaltamaan alkometriin.

Puhalluskokeeseen ei ole pakko suostua. Jos opettajilla on kuitenkin epäilys, että nuori on päihtynyt, ei häntä päästetä penkkariajelulle.

Tänä vuonna abiturienttien ajeluun oman tunnelmansa tuovat paukkupakkaset. Monella paikkakunnalla penkkariajelua on lyhennetty kipakan pakkasen vuoksi. Esimerkiksi Kuopiossa penkkarikulkue kiertää reitin kahdesti suunnitellun kolmen sijaan. Myös Sonkajärvellä ja Iisalmessa kuorma-autojen reittiä on lyhennetty pakkasen vuoksi.