1. yle.fi
  2. Uutiset

Europarlamentti vaatii Venäjältä oikeudenmukaisuutta

Euroopan parlamentti on huolestunut Venäjän oikeuslaitoksen riippumattomuudesta. Parlamentti kuvailee maan oikeuslaitosta politisoituneeksi. Sen itsenäisyyden puute näkyy parlamentin mukaan esimerkiksi Jukosin entisen pääjohtajan Mihail Hodorkovskin tuomiossa ja ihmisoikeusloukkauksina.

Ulkomaat

Rauhanomaisia mielenilmauksia on kielletty Venäjällä. Esimerkiksi uudenvuodenaattona pidätettiin entinen pääministeri Boris Nemtsov ja 70 muuta mielenosoittajaa.

Euroopan parlamentti kehottaakin Venäjän oikeusviranomaisia toimimaan puolueettomasti ja riippumattomasti. Venäjän presidentti Dmitri Medvedev on luvannut oikeudenmukaisuutta ja avoimuutta.

Parlamentti hyväksyi tänään asiaa käsittelevän päätöslauselman. Siinä nostetaan esille Mihail Hodorkovskin ja Platon Lebedevin toisessa oikeudenkäynnissään saamat tuomiot. Parlamentti vaatii Venäjää tutkimaan myös Saharov-palkinnon saanutta Oleg Orlovia vastaan nostetut syytteet ja meneillään olevan oikeudenkäynnin. Päätöslauselmassa nostetaan esille myös kolmen toimittajan, Anna Politkovskajan, Natalia Estemirovan ja Anastasia Barburovan murhat, joita ei ole tutkittu riittävästi.

Puolen vuoden välein järjestetään EU:n ja Venäjän välinen ihmisoikeusvuoropuhelu. Siitä huolimatta ihmisoikeustilanne Venäjällä ei ole parantunut.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi