Reaalikokeessa oltiin ajan hermolla

Ylioppilaskokeessa oli tänään keskiviikkona reaaliaineiden vuoro. Totuttuun tapaan jokaisen aineen kysymyksissä oli mukana ajankohtaisia aiheita.

Kotimaa
Ylioppilaskirjoitusten tenttisali.
Yle

Filosofian kokeessa vastaajat pääsivät pohtimaan suvaitsevaisuutta ja välinpitämättömyyttä. Abiturienteilta kysyttiin, kumpi asenne on yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden ja hyvän elämän toteutumisen kannalta tärkeämpi. Suvaitsevaisuuden käsite on noussut esiin Suomessa viime eduskunta- ja presidentinvaalien yhteydessä.

Hieman samoilla linjoilla oltiin psykologian kokeessa, jossa jokeritehtävässä kehotettiin pohtimaan psykologisen tiedon pohjalta, mistä seksuaalisuuden suuntautumisen vaihtelu johtuu ja onko seksuaalinen suuntautuminen yksilön oma valinta ja voidaanko sitä muuttaa.

Fysiikan kokeesta löytyy kysymys, jossa vastaaja pääsi laskemaan, kuinka paljon uuden Olkiluodon ydinvoimalan lauhdutin käyttää merivettä sekunnissa, kun voimala tuottaa sähköä 1 600 megawatin teholla.

Turpeen energiakäytön vaikutukset ovat puhuttaneet ympäristöihmisiä. Biologian kokeessa abiturientit saivat pohdittavakseen, miten polttoturpeen nosto vaikuttaa suon ekosysteemiin, ja miten alue voidaan ennallistaa tai maisemoida turpeenoton jälkeen.

Historian kokeessa kysyttiin laajoja kokonaisuuksia. Yhdessä kysymyksessä muun muassa käskettiin selostamaan, miten siirtomaavalta purkautui ja mitä seurauksia sillä oli vastaajan valitsemalla Euroopan ulkopuolisella kulttuurialueella.

Yhteiskuntaopin puolella kysyttiin puolestaan, miksi Maalaisliiton perillinen Suomen Keskusta onnistui pitkään säilyttämään asemansa yhtenä suurimmista puolueista.

Lähteet: Yle Uutiset