NASA lupaa revontulia ja radiohäiriöitä

Yhdysvaltain avaruushallinto NASA ennakoi revontulia lähiajoille. NASA on havainnut verraten suuren auringonpurkauksen, joka on lehtitietojen mukaan jo sotkenut radioliikennettä.

Kotimaa
Revontulia öisellä taivaalla
Pekka Parviainen

NASA:n mukaan auringonpurkaus on suurin neljään vuoteen, ja se on luokiteltu korkeimpaan X-luokkaan. Purkaus kiihdyttää hiukkasia erittäin suuriin nopeuksiin, ja aiheuttaa Maassa muun muassa radiohäiriöitä ja revontulia.

Revontulet syntyvät periaatteessa samalla tavalla kuin valo loisteputkessa. Suurella nopeudella kiitävät hiukkaset törmäävät ilmakehän ylimmässä kerroksessa happiatomeihin ja typpimolekyyleihin, jotka virittyvät korkeampaan energiatilaan. Kun viritystilan energia purkautuu, se vapautuu valona.

Revontulen väri riippuu virittyneen hiukkasen tyypistä ja sen saamasta energiasta. Virittynyt happi synnyttää revontuleen vihreän ja punaisen, typpi puolestaan sinertävän värin.

Maan magneettikentän muoto ohjaa hiukkasia magneettisten napojen alueille rengasmaisiksi vyöhykkeiksi. Tämän vuoksi revontulia näkyy erityisesti Maapallon pohjoisimmilla ja eteläisimmillä alueilla.

Lähteet: YLE Keski-Suomi