1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Teksti-TV Savo

Huonoja uutisia allergikoille: koivulla ennätyskukinta

Poikkeuksellisen runsas koivun kukinta ennakoi vaikeaa kevättä allergikoille. Metsäntutkimuslaitoksen mukaan koivun kukintoja on laskettu tänä keväänä lähes ennätyksellisen paljon. 35 vuotta kestäneen seurannan aikana koivun hedenorkkoja on esiintynyt enemmän ainoastaan vuonna 1993.

Kuva: Yle / Toni Pitkänen

Kukintoja on erityisen paljon Etelä-Suomessa, mutta myös Savon korkeudelle odotetaan runsasta siitepölykevättä. Kuopion leveysasteilla koivun siitepölyä on todennäköisesti eniten ilmassa toukokuun toisen viikon tienoilla, mikäli säät ovat poutaisia.

- Siitepölyhiukkaset lähtevät ilmaan pölyttymään joka tapauksessa ennen pitkää, mutta kukinnan voimakkuus riippuu paikallisista sääoloista. Jos on pidempi lämpöjakso, siitepölyä on ilmassa paljon, Metsäntutkimuslaitoksen tutkija Tatu Hokkanen sanoo.

Koivun kukintojen liki ennätyksellinen paljous johtuu tutkijan mukaan lähinnä siitä, että viime kesän lämmin ja aurinkoinen sää edisti kukka-aiheiden muodostumista. Toisaalta koivulla oli viime vuonna erittäin huono kukinta.

- Sitä kautta puilla on ollut tänä vuonna runsaasti energiavaroja jäljellä, Hokkanen selventää.

Allergialääkitys kannattaa aloittaa jo nyt

Koivun kukintojen paljous on huono uutinen ihmisille, jotka ovat muutenkin herkkiä siitepölylle. Mikäli säät ovat siitepölyn leviämisen kannalta suotuisat, tavallista useampi suomalainen kärsii tänä keväänä koivuallergiasta. Myös oireet voivat olla tavallista rajumpia.

- Ihmisille voi tulla voimakkaita astmaattistyyppisiä oireita tai jos astma on ennestään, se voi pahentua, sanoo ihotautien ja allergologian professori Ilkka Harvima Itä-Suomen yliopistosta.

Kuopion apteekin apteekkari Petra Vidgren sanoo, että koivuallergikkojen kannattaisi aloittaa lääkitys jo nyt. Hänen mukaansa on kuitenkin erittäin harvinaista, että ihmiset aloittaisivat allergialääkityksen ajoissa.

- Jos lääkkeiden käytön aloittaa ennen varsinaista siitepölykautta, pääsee todennäköisesti hyvin pienillä oireilla ja itse asiassa hyvin pienillä lääkemäärilläkin. Se perustuu siihen, että siitepöly menettää terävimmän kärkensä, kun suojaus on valmiina sen iskiessä, Vidgren kertoo.