Hyppää sisältöön

Maahanmuuttovirasto haluaa oppia seksuaalivähemmistöjen ongelmista

Seksuaalinen tasavertaisuus Seta on alkanut kouluttaa Maahanmuuttoviraston työntekijöitä. Virastoa on arvosteltu siitä, että se on käännyttänyt turvapaikkaa hakevia homoja maihin, joissa heitä vainotaan tai joissa homoseksuaalisuudesta voi edelleen saada kuolemantuomion.

Työntekijöitä opetetaan tunnistamaan paremmin henkilöitä, jotka hakevat turvapaikkaa seksuaaliseen suuntautumiseen tai sukupuoli-identitettiin perustuvan vainon perusteella.

Viimeksi kaksi kuukautta sitten Korkein hallinto-oikeus kumosi maahanmuuttoviraston tekemän iranilaisen homomiehen käännytyspäätöksen. Vapaa liikkuvuus -verkosto puolestaan kampanjoi käännytyspäätöksen saaneen zimbabwelaisen homomiehen puolesta.

Nyt Maahanmuuttovirasto on pyytänyt Setaa kouluttamaan viraston työntekijöitä seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuoli-identiteetin peruskäsitteistöstä ja esimerkiksi haastattelukäytännöistä.

- Puhumme erityisnäkökulmista ja -tarpeista, mitä turvapaikkaa seksuaaliseen suuntautumiseen tai sukupuoli-identiteettiin perustuvan vainon takia hakevilla on, kertoo Setan pääsihteeri Aija Salo.

- On esimerkiksi tavallista, että henkilö ei heti aluksi uskalla kertoa kuulumisestaan seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön. Hän ei välttämättä luota viranomaisiin, koska ehkä hänen kotimaassaan juuri viranomaiset ovat häntä vainonnneet. Se ei siis välttämättä tarkoita sitä, että se ei olisi totta, Salo selventää.

Sukupuoli-identiteettiä ei pitäisi joutua salaamaan

Maahanmuuttovirasto on aiemmin saattanut pitää turvapaikanhakijan hakemusta epäuskottavana, koska tämä ei ole kertonut heti ensimmäisessä haastattelussa kuuluvansa seksuaalivähemmistöön. Maahanmuuttovirasto on myös arvioinut, että henkilön kokema tai pelkäämä vaino ei olisi niin vakavaa kuin mitä hän kertoo.

- Viranomaiset ovat voineet ajatella, että henkilö voi olla kotimaassaan turvassa, jos hän ei kerro, että kuuluu seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön, Salo sanoo.

YK:n suositusten mukaan turvapaikkakäsittelyssä ei kuitenkaan saa edellyttää turvapaikanhakijalta, että hän salaisi seksuaalisen suuntautumisensa tai sukupuoli-identiteettinsä.

- Se on todella keskeinen ja suuri osa henkilön persoonaa, hänen ihmissuhteitaan, koko elämäänsä ja miten hän itseään ilmaisee. Täytyy olla varmaa, että ihmisellä on mahdollisuus elää avoimesti omana itsenään, ja siinäkin tilanteessa elää turvallisesti ilman vakavaa vaaraa hengelleen tai terveydelleen, Salo painottaa.

Maahanmuuttovirastolta puuttuu ohjeistus seksuaalivähemmistöistä

Salon mukaan seksuaaliseen suntautumiseen tai sukupuoliseen identiteettiin perustuvasta vainosta on tullut viime vuosina koko ajan lisää tietoa. Maahanmuuttovirastolla ei silti ole vieläkään omaa sisäistä ohjeistusta siitä, miten seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluvien turvapaikanhakijoiden hakuprosessissa kannattaa toimia.

- Esimerkiksi Britanniassa on tällainen oma ohjeistus maahanmuuttoviranomaisille. On kuitenkin hienoa, että Maahanmuuttovirasto on reagoinut julkiseen keskusteluun ja tutkimustietoon ja ryhtyneet päivittämään omaa osaamistaan, Salo kehuu.

.
.