Narkolepsiaan sairastuneelle jopa miljoonakorvaus?

Sikainfluenssarokotuksista mahdollisesti aiheutuneiden narkolepsiatapausten korvaukset voivat nousta jopa kymmeniin miljooniin euroihin. Lääkevahinkovakuutus korvaa vahinkoja yhtä lääkettä kohden enimmillään 30 miljoonaa euroa.

Kotimaa
Sikainfluenssarokotteita paketissaan.
Henkilövahinkojen asiantuntija arvioi, että enimmäiskorvaus ei välttämättä riitä kattamaan kaikkia rokotteesta aiheutuneita haittoja.

Henkilövahinkojen asiantuntija arvioi, että enimmäiskorvaus ei välttämättä riitä kattamaan kaikkia rokotteesta aiheutuneita haittoja.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos joutui helmikuun alussa myöntämään julkisesti, että sikainfluenssarokotuksen saaneilla lapsilla oli lisääntynyt riski sairastua narkolepsiaan.

Tähän mennessä lääkevahinkovakuutuspooli on saanut asiasta 20 vahinkoilmoitusta. Pooli tekee ratkaisunsa sitten, kun riittävät kansalliset ja kansainväliset tutkimustulokset on saatu valmiiksi.

Lääkevahinkovakuutus korvaa yhden lääkeaineen aiheuttamia vahinkoja enimmillään 30 miljoonaa euroa, riippumatta siitä, kuinka monelle ihmiselle lääkkeestä on aiheutunut haittaa. Henkilövahinkoasian neuvottelukunnan entinen pääsihteeri, lakimies Jarkko Männistö arvioi, että summa ei välttämättä riitä korvaamaan kaikkia sikainfluenssarokotusten aiheuttamia narkolepsiavahinkoja.

- Kun vahinkoa kärsineitä, narkolepsiaan sairastuneita on kaikkiaan 52 henkilöä, on täysin mahdollista, että tuo 30 miljoonaa ei heille kaikille riitä. Se riippuu pitkälti siitä, millaiseksi näiden ihmisten työ- ja ansiokyky tulevaisuudessa muodostuu, Männistö sanoo.

Ansionmenetyksistä ehkä suurin korvauserä

Männistön mukaan sikainfluenssarokotteesta vahinkoa kärsineellä on oikeus saada korvausta sairaanhoitokustannuksista, ansionmenetyksestä sekä sairauden aiheuttamasta haitasta. Suurin korvauserä on todennäköisesti ansionmenetykset.

Valtioneuvoston asetuksen mukaan ansiotuloksi, jonka alle 18-vuotiaana vammautunut henkilö olisi ilman vahinkoa saanut, katsotaan noin 1,6 miljoonaa euroa.

- Sitä, minkä suuruisiksi ansionmenetykset muodostuvat, on mahdotonta sanoa näin yleisellä tasolla. Yhteensä tämä 1,6 miljoonaa koko työuran mittaisena ansionmenetyksenä perustuu tähän valtioneuvoston asetukseen. Tämä on sellainen luku, mitä käytetään silloin, jos muuta ei voida näyttää, Männistö sanoo.

Käytännössä tämä voisi siis tarkoittaa sitä, että jos lapsena narkolepsiaan sairastunut jää pysyvästi työkyvyttömäksi, hän voisi olla Männistön mukaan oikeutettu tällaiseen, yhteensä reilun puolentoista miljoonan euron ansionmenetyskorvaukseen.

Korvauksia maksettu aiemminkin

Narkolepsia voi kuitenkin ilmetä hyvin eri tavoin, ja osa sairastuneista kykenee tekemään töitä aikuisiällä. Korvaus siis voisi olla pienempi, mutta joissakin tapauksissa myös selvästi suurempi. Ansionmenetyskorvausta maksetaan vahinkoa kärsineelle säännöllisesti pienissä erissä.

Jos lääkevahinkovakuutuksen 30 miljoonan euron potti ei riitä kattamaan kaikkia rokotusten aiheuttamia vahinkoja, maksettavia korvauksia joudutaan alentamaan.

Rokotteesta on jouduttu Suomessa maksamaan korvauksia ainakin kerran aiemminkin. 1980-luvulla viranomaiset järjestivät polioepidemian torjumiseksi massarokotuksen. Tästä rokotteesta jouduttiin korvaamaan ainakin yhdelle ihmiselle yli 400 000 markkaa (vajaa 70 000 euroa), koska rokotteen katsottiin aiheuttaneen hänelle Guillain-Barré-oireyhtymän.

Lähteet: YLE Uutiset / Sari Aro