1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tekoäly päihitti ihmisen tietovisailussa

Tietokonevalmistaja IBM:n rakentama supertietokone on voittanut Jeopardy-tietovisan Yhdysvalloissa. Kolmipäiväinen mittelö koneen ja kahden Jeopardy-mestarin välillä päättyi koneen selvään voittoon.

Kuva: IBM

Watsoniksi nimetty supertietokone keräsi visailussa yli 77 000 dollaria, kun toiseksi tullut Ken Jennings jäi 24 000 dollariin. Brad Rutter jäi viimeiseksi vajaalla 22 000 dollarilla.

Täysin ilman virheitä ei Watson selvinnyt. Kun vastaukseksi haettiin Yhdysvalloissa sijaitsevaa kaupunkia, Watson vastasi Toronto, mikä sijaitsee Kanadassa.

Yhdysvalloissa 1960-luvulta asti televisiossa pyörivässä Jeopardyssa kilpailijoiden pitää keksiä annettuihin vastauksiin oikeat kysymykset.

Watsonin rakentamiseen kului IBM:n 25 tutkijalta neljä vuotta. Yritys ei ole paljastanut kuinka paljon tietokoneen rakentaminen on maksanut, mutta luvun arvellaan olevan ainakin 30 miljoonaa dollaria.

IBM suunnittelee hyödyntävänsä uutta teknologiaa sairaaloissa, joissa Watsonin kaltainen supertietokone voi auttaa lääkäreitä seuraamaan potilaita ja pitämään lääkärit tietoisina uusista lääketieteellisistä tutkimuksista.