Wallinin tiedotustilaisuus hetki hetkeltä

Puolustusministeri Stefan Wallin (r.) on pitänyt tiedotustilaisuuden, jossa hän selvitti Dragsvikin varuskuntaan liittyvää kohua. Aiemmin päivällä hän pahoitteli, ettei ollut informoinut aikomuksistaan tarkemmin hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittista valiokuntaa (utvaa).

talous
Stefan Wallin.
Stefan Wallin.YLE

17.30 Wallin saapuu median eteen puoli tuntia myöhässä.

17.32 Wallin kertoo olleensa eduskunnan puhemiehistön palaverissa, jossa puhuttiin hänelle annetusta epäluottamuslause-esityksestä. Hän tapasi myös SDP:n eduskuntaryhmää.

17.33 Wallin: Puolustusvoimien uudistus on aloitettu jo vuosia sitten. Karsimisen tarve on todettu, koska ikäluokat pienenevät.

17.35 Ruotsinkielinen varusmieskoulutus kirjattu hallitusohjelmaan, mutta pääesikunta halusi poliittista ohjausta. Hallintouudistuksissa tarvitaan aina poliittista ohjausta, muuten virkamiehet johtaisivat.

17.38 Wallinin tulkinta perustui hallitusohjelmaan ja kielilakiin, joka edellyttää ruotsinkielistä joukko-osastoa.

17.38 Kommunikointi haasteellista, koska aineisto on ei-julkista.

17.39 Hallituksen sisällä on päässyt syntymään tietovaje, Wallin ottaa siitä syyn ja on pahoillaan. Sama koskee puolustusvoimien sisällä vallinnutta tietovajetta.

17.41 Keskustelua hallituksen sisällä. Wallin aliarvioi asian sensitiivisyyttä. Politiikka on "suoraa lähetystä". On pahoillaan virhearviosta.

17.42 Miten eteenpäin? On kaikkien intressissä, että tilanne korjaantuu. Uudenmaan Prikaatia koskeva päätös käsitellään uudelleen.

17.44 Kielipolitiikka ei ole sama kuin perusoikeuksien turvaaminen. Wallinille tämä olennainen kysymys.

17.47 Kenraali Seppo Toivonen: Valmistelussa todettiin, että Uud.Pr ei ollut mahdollista siirtää v. 2015 mennessä, mutta mahdollisesti 2017 mennessä. Siirto olisi tehty Upinniemeen.

17.48 Wallin: Myöhäisempi aikataulu riippuu seuraavasta hallituksesta. Nykyinen hallitus ei voi tähän ottaa kantaa.

17.50 Kenraali Toivonen: Kesäkuussa seminaarissa sovittiin, ettei vuoden 2015 jälkeisiä suunnitelmia oteta mukaan.

17.52 Kysymys: Kuinka paljon tapahtunut on haitannut Wallinin työtä ja RKP:n imagoa? Vastaus: Politiikka muuttuu kovemmaksi. Tapahtunut ei ole vienyt hirveästi työaikaa.

17.55 Wallin neuvotteli aikatauluista Puolustusvoimien komentajan Puheloisen kanssa ao. seminaareissa.

17.56 Tiedottaminen on ollut vaikeaa, koska mukana "mustia kirjekuoria" ja "punaisia leimasimia". Wallin kiistää tiukasti, että kyse olisi kielipolitiikasta, vaan perusoikeuksista.

17.59 Wallin ei arvioi, onko jupakka haitannut ruotsin kielen asemaa Suomessa. Vähän joka asiassa joku väittää, että kielikysymyksillä ajetaan erityisetuuksia. Wallinin mielestä yhteiskunnassa tarvitaan eheyttämistä, ei riitoja.

18.00 Ei arvioi harhaanjohtamisen laatua. Sanoo pitäneensä itsestään selvänä hallitusohjelmaan kirjattua muotoilua ruotsinkielisestä yksiköstä. Tämä aiheutti tietovajeen hallituksessa.

18.03 Ihmettelee, miksi eräiden yksiköiden, kuten Kaartin pataljoonan tai Karjalan prikaatin säilymistä pidetään itsestään selvänä. Samaan aikaan ainoan lain suojaaman yksikön säilyttäminen nostaa metelin. Voi kysyä, mitkä ovat opposition motiivit, Wallin hyökkää.

18.05 Pääesikunnan edustaja: Yhteistyö ollut poikkeuksellisen hyvää.

18.07 Dragsvikin säilyttäminen käytännön sanelemaa, 1 500 varusmiestä ei olisi mahtunut Upinniemeen vuoteen 2015 mennessä.

18.08 Utva päättää ensi viikolla Dragsvikin kohtalosta tälle hallituskaudelle. Seuraavat hallitukset voivat tehdä uusia päätöksiä.

18.10 Tiedotustilaisuus päättyy, Wallin menee valmistautumaan huomiseen kehysriiheen.

Lähteet: Yle Uutiset