Kaj Franckin näyttely Suomen Lasimuseossa

Tuore näyttely tuo esille klassikkomuotoilijan vähemmälle huomiolle jäänyttä puolta ikuisena kokeilijana, taidokkaana koloristina ja vapaana lasitaiteilijana. Näyttely on osa taiteilijan 100-vuotisjuhlallisuuksia, ja siihen on saatu esineistöä liikemies Kyösti Kakkosen kokoelmista.

Kuva: YLE

Kaj Franck (1911–1989) tunnetaan ennen kaikkea Iittalan Kartio-juomalasin ja Arabian Teema-sarjan suunnittelijana. Erilaiset kokeilut ja uniikit taide-esineet olivat oleellinen osa hänen uraansa käytännöllisen sarjatuotannon rinnalla. Hän uskoi kokeilujen tuovan uusia ajatuksia sarjatuotantoon ja siksi taidetta ja sarjatuotantoa ei voi kokonaan erottaa toisistaan.

Liikemies Kyösti Kakkonen on kerännyt määrätietoisesti suomalaista keramiikkaa ja lasitaidetta yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Mittava yksityiskokoelma sisältää kaikkien merkittävien suomalaisten muotoilijoiden teoksia. Kakkosen kokoelmiin kuuluvia teoksia on ollut esillä useissa näyttelyissä ja niitä on kuvattu suomalaista muotoilua käsittelevään kirjallisuuteen.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi sata vuotta muotoilija, professori Kaj Franckin syntymästä. Juhlavuoden ohjelmaan kuuluu useita näyttelyitä ja muuta ohjelmaa, mm. julkaisuja, luentosarja, juhlaraha ja erikoispostimerkki.