Ihmeitätekevää ikonia korjataan Valamossa

Valamon konservointilaitos on saanut käsittelyynsä todellisen aarteen. Viipurista Helsinkiin tuotu, viime kesänä varkaiden käsiin joutunut ihmeitätekevä ikoni löytyi viikko sitten, ja nyt se on huollettavana luostarin pääkonservaattorin hellässä huomassa. Enää ikonia ei haluta päästää käsistä.

Uskonnollinen taideteos
Ihmeitätekevä ikoni suoja-astiassaan.
YLE / Toni Pitkänen
Ikonia puhdistetaan.

Ihme se on tämäkin. Viime kesänä Uspenskin katedraalista varastettu, jo ikiajoiksi kadoneeksi luultu Kozeltshanin Jumalanäidin ihmeitätekevä ikoni löytyi keskellä talvea, maan sisästä. Uutinen oli monille tahoille odottamaton.

- Hyvä etten pudonnut tuolilta, kun sain tietää tästä. Ja kun vielä kuulin, että se on maassa ja vieläpä kuvapuoli alaspäin, niin sydän hyppäsi kurkkuun, Valamon konservointilaitoksen johtava konservaattori Riikka Köngäs kuvailee viikon takaisia tunnelmiaan.

Löydön jälkeen mullan ja lehtien peitossa oleva ikoni kiidätettiin Valamon konservointilaitoksen hoiviin. Täällä herkkää arvoesinettä puhdistetaan ja kuivatetaan, mutta hyvin varovasti, jotteivat puuosat vahingoitu lisää. Onnettomuudessa oli myös onni matkassa.

- Ikonin pelastus oli se, että tänä talvena oli paljon lunta, jottei routa päässyt tekemään vaurioitaan, Köngäs huokaa.

Ihmeitä tapahtuu edelleen

Puhtaasti esineenä ikoni on melko vaatimaton. Pieni ja kulunut, jonka kuvakin on itse asiassa painokuva. Se ei ole kuitenkaan merkittävää. Tärkeää eivät ole myöskään ikonin ympärillä olleet korut, jotka jäivät varkauden yhteydessä löytymättä. Merkittävää on nimenomaan ikonin historia ja siihen liittyvät tapahtumat.

Ensimmäisen ikoniin liittyvän ihmeen kerrotaan tapahtuneen Viipurissa asuneelle perheelle, jonka vakavasti sairas tytär parani ikonin äärellä lausuttujen rukousten myötä. Uspenskin katedraaliin ikoni saatiin toisen maailmansodan aikana. Sen jälkeen ihmeitä on tapahtunut myös täällä.

- Ihmiset ovat rukoilleet ikonin äärellä ja saaneet vastauksia kysymyksiinsä. Sairaat ovat parantuneet ja lapsettomat ovat saaneet lapsia. Tällä ikonilla on ortodokseille hyvin suuri hengellinen merkitys, Valamon luostarin johtaja, arkkimandriitta Sergei vahvistaa.

Ikonin kuivaamiseen ja sen uudelleen esille saamiseen odotetaan menevän useampi kuukausi. Siihen saakka työtä tehdään vähän kerrallaan ja joka vaihe dokumentoiden. Myös turvallisuuteen kiinnitetään nyt entistä enemmän huomiota.

- Emme halua, että se lähtee taas omille teilleen, Köngäs toteaa.

Lähteet: YLE Savo / Anu Pöntinen