1. yle.fi
  2. Uutiset

Taide edistää työhyvinvointia

Kulttuurilla on suotuisia vaikutuksia työhyvinvointiin. Taiteen keinoin voidaan tutkimusten mukaan kohentaa työilmapiiriä ja lisätä muun muassa työntekijöiden ongelmanratkaisutaitoja. Suomalaiset työnantajat havahtuvat kulttuurin hyvinvointivaikutusten hyödyntämiseen pikkuhiljaa.

Kotimaan uutiset
Elävän mallin piirustusta työpaikan taidekerhossa.
YLE/Seppo Sarkkinen

Vantaalla Katriinan sairaalassa huomattiin muutama vuosi sitten, että esimerkiksi keramiikkatöiden tekeminen edistää organisaatiomuutokseen sopeutumista. Taidetoimintapäivät ylittivät kaikki odotukset, kertoo ylihoitaja Anna-Maija Liedenpohja Vantaan sairaalapalveluista.

- Sairauspoissaolot vähenivät huomattavasti hankkeen aikana. Osallistujien kokemukset olivat sellaisia, että esimerkiksi erilaisuuden hyväksyminen lisääntyi työpaikoilla, Liedenpohja valottaa.

Taidetta seinillä tai itse työssä

Liikunnan ja työhyvinvoinnin yhteyksistä on puhuttu pitkään, mutta kulttuurin rooli työelämässä on uudempi asia. Ministeriötasolla taiteen ja työhyvinvoinnin kytkökset on jo pantu merkille. Työhyvinvoinnin tukeminen taiteen ja kulttuurin keinoin on mukana vuoteen 2014 jatkuvassa kulttuurin hyvinvointivaikutusten toimintaohjelmassa.

Sen sijaan työpaikoilla kulttuurin hyödyntäminen on Suomessa vielä alkutekijöissään, arvioi sosiaali- ja terveysministeriön ylitarkastaja Ismo Suksi.

- Se voi olla taidetta seinillä tai mahdollisuus teatterivierailuihin. Se voi olla myös sitä, että taide tuodaan itse työhön, mikä on se isompi askel. Meillä on työpaikkoja, joilla on asiasta hyviä kokemuksia. Hyvää käytäntöä halutaan viedä eteenpäin, Suksi sanoo.

Voimavaroja ja palautumista

Työterveyslaitokselta kerrotaan, että taide on hyvä keino hankkia työhön voimavaroja ja palautua sen rasituksista. Tutkimuksissa taidetoiminnan on havaittu esimerkiksi parantavan työntekijöiden vuorovaikutus- ja ongelmanratkaisutaitoja sekä kohentavan työilmapiiriä.

- Taide on eräs erittäin hyvä keino, joka rentouttaa ja auttaa irrottautumaan työkuvioista. Sen lisäksi taide on yhteisöllistä toimintaa. Yhdessä harrastaminen auttaa meitä jakamaan kokemuksiamme ja ymmärtämään toisiamme, työtämme ja työpaikkaamme paremmin, sanoo psykiatri Katinka Tuisku Työterveyslaitokselta.

Liikuntaakin tarvitaan

Työterveyslaitoksen Tuiskun mukaan työhyvinvoinnin kannalta tärkeitä ovat sekä kulttuuri että liikunta.

- Liikunnalla on suoria fysiologisia vaikutuksia, mutta taidetoiminta vaikuttaa suoremmin mielen tasolla. Molempia tarvitaan, Tuisku linjaa.

Liikunta- ja kulttuurisetelien suurimman toimittajan Smartumin mukaan liikuntasetelit ovat edelleen yhdistelmäseteleitä suositumpia, mutta yhdistetyn liikunta- ja kulttuurisetelin suosio on vahvassa kasvussa.

Luottokunnan puolentoista vuoden takaisessa Virikeseteli-tutkimuksessa puolestaan henkilöstön liikuntaharrastusta tuki lähes kaksi kolmasosaa yrityksistä ja kulttuuria ja liikuntaa vajaa kolmannes vastaajayrityksistä.

- Yrityspäättäjistä noin 40 prosenttia näki, että kulttuurin harrastaminen edistää työssä jaksamista, kertoo yritysasiakkuuksista vastaava johtaja Pirjo Nurmi Luottokunnasta.

Lähteet: YLE Uutiset / Anna-Stiina Toivonen

Lue seuraavaksi