Pienituloisimpien asunnottomuus vaarassa lisääntyä

Suurimpien kaupunkien kunnalliset vuokrataloyhtiöt varoittavat, että pienituloisimpien asuminen ajautuu vakaviin ongelmiin ilman valtion tukea. Alhaisten korkojen aikana tuki on sulanut yhtiöiden omavastuuseen. Rakennuskustannukset ovat kuitenkin nousseet ja luoneet painetta vuokrien korotuksille.

Kotimaa

Valtion tukea kunnallisten vuokratalojen rakentamiseen tarvitaan etenkin suurimmissa kaupungeissa ja muissa kasvukeskuksissa. Vuokrataloyhtiöt voivat saada valtion tukea rakennuslainoihinsa, mutta korkojen ollessa alhaalla tukea ei käytännössä ole tullut, koska korkojen omavastuu on 3,4% eli tukea saa vain sen ylittävään korko-osuuteen.

Vuonna 2010 yhtiöillä oli mahdollisuus hakea rakennuttamiseen myös käynnistysavustusta. Vuonna 2011 sitä maksetaan vain pääkaupunkiseudun kohteisiin, 10 000 euroa asuntoa kohden.

Alhaisten korkojen aikana rakennuskustannukset ovat nousseet, joten sekä rakentaminen että korjaaminen on kallista. Se on luonut korotuspainetta vuokriin - pienituloisimpien ansiot tai sosiaalituet eivät ole nousseet vastaavasti, joten asuminen vie yhä suuremman osan köyhimpien rahoista.

Joissain tapauksissa vuokrat kohoavat yli kaikkein vähävaraisimpien kestokyvyn. Suurimpien kunnallisten vuokrataloyhtiöiden toimitusjohtajat pelkäävät jopa asunnottomuuden lisääntyvän.

Tukijärjestelmä toisia syrjivä

Valtion tuki vuokrataloille on monimutkainen järjestelmä, jota pitää uusia. Miten, sitä pitää pohtia - keskeistä on, että tuen avulla rakennuslainojen korot ovat aina markkinakorkoja alhaisemmat, sanoo Vantaan kaupungin vuokrataloyhtiön toimitusjohtaja Teija Ojankoski.

Vuokrien määräytymisessä unohtuu usein, että vuokralaisetkin maksavat vuokrissaan lainakorkoja. Kuitenkin vain omistusasuntoon otetun lainan korkomenoista saa veroedun, muistuttaa Ojankoski. Kohtelu ei siis ole yhdenvertaista.

Iso kuluerä yhtiöille ovat myös vanhat lainat, joissa on huippukorkeat korot. Niistä pitäisi ehdottomasti päästä pikaisesti eroon, painottaa Ojankoski.

Valtion vuokratuen tarpeeseen ottivat perjantaina kantaa Espoon, Helsingin, Jyväskylän, Kuopion, Lahden, Oulun, Tampereen, Turun ja Vantaan vuokrataloyhtiöiden toimitusjohtajat.

Lähteet: YLE Uutiset