1. yle.fi
  2. Uutiset

Tilkkuillen Guinnessin ennätystenkirjaan

Suomea kiertää kahden viikon ajan Tekstiiliopettajaliiton, Marttaliiton ja Novitan Tilkkurekka. Rekassa voi opetella virkkaamaan nopeatekoisia isoäidin neliöitä ja valmistaa sellaisista vaikka peiton hyväntekeväisyyteen.

marttatoiminta
Yhdessätekeminen yhdistää eri sukupolvet. Viisivuotias Sara Nissinen oli tullut tilkkurekkaan mummonsa kanssa.
Yhdessätekeminen yhdistää eri sukupolvet. Viisivuotias Sara Nissinen oli tullut tilkkurekkaan mummonsa kanssa.YLE / Anja Hiltunen

Tilkkurekkakiertueella on tavoitteena käsityöperinteen ylläpitäminen, mutta sillä halutaan myös innostaa ihmisiä tekemään aikuisten ja lasten tilkkupeittoja. Peitot kootaan ensin lokakuussa Tuomiokirkon portaille maailman suurimmaksi tilkkupeitoksi ja lahjoitetaan sen jälkeen hyväntekeväisyyteen.

Kuopion torille tilkkurekka houkutteli mukavasti kävijöitä kylmästä pakkassäästä huolimatta. Rekassa vallitsi iloinen ja lämmin tunnelma sekä vilkas puheensorina kävijöiden opiskellessa isoäidin tilkun virkkaamista pohjoissavolaisten marttojen opastuksella. Moni toki oli oppinut taidon äidiltään, sillä näitä tilkkuja ovat tehneet jo aiemmat polvet.

Trendikästä perinnettä

Isoäidin tilkkumalli on kansainvälinen. Tilkuista tehtyjä peittoja ja muita tekstiilejä voi nähdä esimerkiksi englantilaisissa televisiosarjoissa, kertoo rekan mukana kulkeva Susanne Ranta-Kiiski Novitasta.

Ranta-Kiiski kertoo myös, että isoäidin tilkuista tehdyt vaatteet ja asusteet ovat juuri nyt mitä trendikkäintä muotia maailman muotikeskuksissa.

Tilkkurekka on houkutellut kaikenikäisiä tilkkuilijoita kaikkialla, missä on kiertänyt. Ilahduttavasti nuoretkin ovat löytäneet tilkkujen maailman. Yksi rekan nuoremmista kävijöistä halusi opetella tilkun virkkaamisen, jotta voi opettaa taitoa eteenpäin maahanmuuttajien neulekerhossa.

Tekstiiliopettajat haluavat muistuttaa, että käsitöiden tekeminen kehittää motoriikkaa ja ongelmanratkaisukykyä. Käsitöiden tekemisellä on myös rauhoittava vaikutus.

Hidasta ja keskity olennaiseen

Martat kampanjoivat parastaikaa hitaamman elämisen ja olennaiseen keskittymisen puolesta. Käsityöt ovat oiva tapa keskittyä yhteen asiaan kerrallaan.

Tilkkurekka tukee Marttojen tavoitteita. Viime vuonna rekassa opeteltiin sukkien tekoa. Ehkä ensi vuonna on tumppurekan vuoro.

Lähteet: YLE Savo / Anja Hiltunen

Lue seuraavaksi