1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Poloneesi on pitänyt pintansa vuodesta 1573

Vanhat tanssit ovat kulkeutuneet lukioihin maailman hoveista. Aikoinaan hallitsijat palkkasivat tanssimestareita, jotka ilostuttivat hoviväkeä. Opetussuunnitelmissa vanhojen tansseilla on ollut vankka asema 1970-luvusta asti.

Wanhoista tansseista on tietoa jo vuodesta 1573. Silloin poloneesia tanssittiin Puolassa ja myöhemmin Ranskan hovissa.

Aikakirjojen mukaan vuonna 1846 Englannin kuningatar Viktoria avasi prinssipuolisonsa kanssa Poloneesilla Buckinghamin tanssiaiset.

Kansantanssien harrastus kasvoi 1900-luvun loppupuolella ja niiden myötä niin sanotut Wanhat tanssit ovat palanneet harrastuspiireihin.

Hoveihin palkattiin tanssimestareita

Aikoinaan monet hallitsijat palkkasivat hoveihinsa tanssimestareita, jotka muokkasivat tansseja hoviväen iloksi ja virkistykseksi.

Myöhemmin nämä tanssit kansanomaistuivat ja levisivät suuren kansan keskuuteen juhlatansseina. Osa niistä on kulkeutui maahamme sellaisinaan ulkomailta, osaa on muokattu kotimaassa.

Nykyisin lukioiden "vanhat" esittävät perinteisten vanhojen tanssien lisäksi myös joitakin uudempia paritansseja.

Lukiossa opitaan kymmeniä tansseja

Vanhojen tansseilla on edelleen vahva asema koulujen opetussuunnitelmissa.

Jokavuotinen perinne on pysynyt nykyisen muotoisena 70-ja 80-luvuilta lähtien. Aiemmin tosin harjoiteltiin vain muutamia tansseja.

Lukiokurssin aikana opitaan nykyisin jopa lähes 30 tanssia.

Perinteisiä tansseja ovat esimerkiksi poloneesi, mignon, cicapo, masurkka ja wienervalssi. Salonkitansseja ovat poloneesi, cicapo, wengerka ja pompadour. Paritansseina tanssitaan wienervalssi ja tango.

Yhdysvaltalaisista kansantansseista opetussuunnitelmassa ovat mukana salty dog rag ja virginia reel. Musikaalitanssimista edustaa lambeth walk.

Ennen puvut olivat oikeasti vanhoja

Aiempina vuosikymmeninä vanhojen puvut olivat oikeasti vanhoja, esimerkiksi isoäidin kaapista löydettyjä. Isän hääfrakki saattoi puolestaan olla usein pojan asu.

Nykyisin vaatteet usein valmistetaan vanhojen päivää varten tai vuokrataan pukuvuokraamosta.