Pamela Tolan ja Pihla Viitalan lyhytelokuva tulee teattereihin

Lyhytelokuva on saamassa Suomessa jalansijaa myös kaupallisessa levityksessä. Elokuvateatteriketju Finnkino alkaa kevään aikana kokeilla teatterinäytöksiä, ensimmäisenä nähdään Pamela Tolan ja Pihla Viitalan Elma ja Liisa -lyhytelokuva.

kulttuuri
Pamela Tola ja Pihla Viitala lyhytelokuvassa Elma ja Liisa
Mutanen Enterprises

Suomen oloissa on harvinaislaatuista, että lyhytelokuva otetaan elokuvateatterin ohjelmistoon. Yleensä niitä nähdään vain televisiossa ja lyhytelokuvafestivaaleilla. Ennen marginaalissa ollut dokumenttielokuva on jo löytänyt paikkansa kotimaan elokuvateattereissa. Seuraava tulokas voisikin olla lyhytelokuva, kertoo Finnkinon ohjelmistopäällikkö Toni Lähteinen.

- Viime vuonna dokumenttielokuvilla oli jo yli 100 000 katsojaa, joten se on jo saatu hyvin käyntiin. Kehityksen ei tarvitse kuitenkaan loppua siihen. Tahtotilana on, että lyhytelokuvanäytöksiäkin voitaisiin tarjota katsojille.

Lähteisen mukaan Finnkinon monisalisissa elokuvateattereissa elokuvat joudutaan ajoittamaan niin, että usein niiden väliin jää aikaa, jolloin salit ovat tyhjillään. Siihen väliin sujahtaa helposti reilun puolen tunnin mittainen lyhytelokuva, eikä se vaadi lisäresursseja tai vie tilaa muilta elokuvilta.

Lyhytelokuva on tilaisuus näyttää taitonsa

Keväällä elokuvateattereissa nähtävä Elma ja Liisa on lyhytelokuva ystävyydestä ja aikuistumisesta. Se on näyttelijöinä tutuksi tulleiden Pamela Tolan ja Pihla Viitalan ohjaama ja käsikirjoittama, ja heidät nähdään myös elokuvan pääosissa.

Elma ja Liisa on työparin ensimmäinen käsikirjoitus- ja ohjaustyö. Pamela Tola kertoo, uuden elokuvantekijän on helppo aloittaa lyhytelokuvalla.

- Lyhytelokuva on hyvä keino näyttää taidot ja siinä vähän erikoisempikin käsikirjoitus tai idea päästään helpommin toteuttamaan. Lyhytelokuvan tekijöistä voidaan löytää uusi lahjakkuus, joka ei pelkästään idean perusteella olisi koskaan päässyt tekemään pitkää elokuvaa.

Elma ja Liisa -lyhytelokuva on toteutettu talkootöillä ja mukaan on lähtenyt monia tähtinäyttelijöitä Mikko Leppilammesta Elina Knihtilään.

Näyttelijät pääsivät toteuttamaan omat visionsa

Vaikka elokuvan tekijät Pamela Tola ja Pihla Viitala ovat koulutukseltaan näyttelijöitä, heillä on intoa ja ideoita myös käsikirjoittamiseen ja ohjaamiseen.

- Haluan kertoa pääasiassa tarinoita ja elokuvan tekeminen on aina yhteistyötä. Jos haluaisin vain näytellä, voisin tehdä monologeja tuolla jossain toreilla, sanoo Pihla Viitala.

Pamela Tola on samaa mieltä työparinsa kanssa.

- Käsikirjoittajana ja ohjaajana saa olla mukana vaikuttamassa tarinoihin. Näyttelijänä sitä toteuttaa muiden visioita. Nyt kun olemme itse käsikirjoittaneet ja ohjanneet, niin lopputulos täysin meidän oma elokuva, Tola luonnehtii.

Elma ja Liisa saa ensi-iltansa huhtikuussa. Suunnitelmien mukaan Finnkino esittää sitä isoimpien paikkakuntien teattereissa. Elokuva nähdään myöhemmin tänä vuonna myös Ylen kanavilla.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Maija Lielahti