1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Tähtihetki perjantaina 18.2.

Tällä viikolla esittelyssä olivat kotimainen animaatio Eetu ja Konna sekä Oscar-ehdokas elokuvat Rabbit Hole – takaisin elämään ja Kova kuin kivi. Esko Rautakorven vieraaksi sohvalle istuutui mies Eetu ja Konna -elokuvan takaa eli Kari Häkkinen.

Ylen aamu
sammakkohahmo elokuvasta Eetu ja Konna
Esko Rautakorpi arvosteli tällä viikolla muun muassa elokuvan Eetu ja konna.

Joel ja Ethan Coen: Kova kuin kivi

Alkuperäinen nimi: True Grit

Alkuperämaa: Yhdysvallat 2010

Pääosissa: Jeff Bridges, Hailee Steinfeld, Matt Damon, Josh Brolin

K-15

Coenin veljesten uusi elokuva Kova kuin kivi on uusintafilmatisointi Henry Hathawayn vuonna 1969 ohjaamasta länkkäristä. Tuon elokuvan pääosassa nähtiin roolisuorituksestaan Oscar-palkittu John Wayne. Molemmat elokuvat pohjaavat vuonna 1968 ilmestyneeseen Charles Portisin kirjoittamaan romaaniin. Näiden kahden elokuvan lisäksi tuosta lännen kirjallisuuden klassikoksi nimetystä teoksesta on tehty myös tv-elokuva.

Lännenelokuvalle epätyypillisesti tämän tarinan keskeisessä osassa on isänsä murhaajaa takaa ajava 14-vuotias tyttö Mattie Ross. Avukseen retkelleen Mattie palkkaa liipasinherkkyydestään ja persoudestaan viinalle tunnetun yksisilmäisen sheriffin, Rooster Cogburnin. Syy siihen, että Mattie haluaa mukaansa juuri tämän looseriksi luokiteltavan miehen, on että tästä löytyy Mattien mielestä tehtävään tarvittavaa sisukkuutta. Tarinan henkilögallerian täydentää kaksikon mukaan lyöttäytyvä ratsupoliisi, joka hänkin sattumoisin metsästää samaa miestä.

Kuuma kysymys tietenkin kuuluu, kuinka nämä samasta lähteestä tehtyä elokuvaa eroavat toisistaan.

Itse olen joskus aikoja sitten nähnyt tuon John Waynen tähdittämän version, mutta rehellisyyden nimissä on sanottava, että minkäänlaista muistikuvaa minulla ei siitä ole. Lienee siis syytä uskoa Coenin veljeksiä, jotka ovat sanoneet oman versionsa olevan Hathawayn elokuvaa uskollisempi alkuperäiselle romaanille ja niin huumoriltaan kuin yleisilmeeltään sitä robustimpi.

Molempien elokuvien keskiössä on tietenkin tuo yksisilmäinen sheriffi. Tämän version katsottuani on vaikea kuvitella John Waynen yltäneen samaan rosoiseen ja ironiseen suoritukseen kuin mihin Jeff Bridges tässä elokuvassa yltää. Bridgesin ohella kehuja ansaitsee myös vasta 15-vuotias Hailee Steinfeld kuten myös komean koomisen roolin tässä tekevä Matt Damon.

Kova kuin kivi on Coenin veljesten uran suurin taloudellinen menestys. Se on tuonut kassaan jo reippaasti yli 100 miljoonaa dollaria. Lisää rahaa on tulossa, mikäli elokuva pärjää ensi viikolla ratkaistavissa Oscar-mittelöissä. Ehdokkuuksia elokuvalla on peräti kymmenessä kategoriassa, joihin kuuluvat mm. paras elokuva, paras ohjaus, paras miespääosa ja paras naissivuosa.

John Cameron Mitchell: Rabbit Hole - takaisin elämään

Alkuperämaa: Yhdysvallat 2010

Pääosissa: Nicole Kidman, Aaron Eckhart, Dianne Wiest, Miles Teller, Tammy Blanchard, Sandra Oh

K-13

Becca ja Howie Corbett joutuvat tilanteeseen, johon yhdenkään vanhemman ei toivoisi päätyvän, heidän ainoa lapsensa kuolee. Elokuvan alkaessa tuosta tapahtumasta on kulunut kahdeksan kuukautta.

Vanhempien elämästä on tullut jatkuvaa kriisinhoitoa. He käyvät yhdessä vertaistukiryhmässä, josta ei kuitenkaan tunnu olevan apua. Howie terapoi itseään muistelemalla kadonneita onnen hetkiä.

Beccalle arki ja onnellisten aikojen muisteleminen puolestaan ovat yhtä tuskaa. Becca löytää lohtua yrittämällä ystävystyä heidän lapsensa ylitse vahingossa ajaneen nuoren miehen kanssa. Mistään ei kuitenkaan tunnu oikein olevan apua, mutta elämän on silti jatkuttava.

Elokuva perustuu Rabbit Hole -nimiseen, Pulitzer-palkittuun näytelmään. Naispääosassa nähtävä Nicole Kidman on saanut roolistaan sekä Golden Globe -, että Oscar-ehdokkuuden.

Rabbit Hole on elokuva, josta ei oikeastaan voi sanoa pitävänsä, enemmänkin sitä ehkä arvostaa.

Suureksi ansioksi tälle synkeähkölle draamalle on luettava se, että arasta, koskettavasta aiheestaan huolimatta se ei kertaakaan sorru ylidramaattisuuteen. Elokuva on tunnetta täynnä, mutta tässä ei etsitä katsojien kyyneliä, ne tulevat jos ovat tullakseen. Onpa mukaan saatu myös pari hiljaisen humorististakin kohtausta, kuten Beccan ja Howien terapiaistunto ja kohtaus, jossa heidän taloaan esitellään mahdollisille ostajille.

Rabbit Holen kantavina voimina ovat, jälleen kerran, näyttelijät. Nicole Kidman on Beccan roolissa kuin posliininukke. On aivan kuin pieninkin kosketus, tai väärä sana saisi hänet hajoamaan palasiksi. Kidmanin roolisuoritus on hieno, eikä häntä syyttä ole siitä Oscar-ehdollistettu. Hienoa työtä tekee myös aviomiestä esittävä Aaron Eckhart, joka on tuttu mm. sellaisista elokuvista kuin Yön ritari (2008)ja Musta dahlia (2006).

Molemmat näyttelijät tullaan tämän jälkeen näkemään aivan erilaisissa elokuvissa. Nicole Kidman nähdään suomalaisilla valkokankailla jo ensi viikolla Adam Sandlerin komediassa Just Go With It. Aaron Eckhart puolestaan on mukana huhtikuussa teattereihin saapuvassa scifi-seikkailussa Battle: Los Angeles.

Kari Häkkinen: Eetu ja Konna

Alkuperämaa: Suomi 2011

Pääosissa: Chike Ohanwe, Onni Tommila, Jenni Vartiainen, Pamela Tola, Sari Havas, Matti Olavi Ranin

S

Pidetään huolta toisistamme ja sammakoista, kuuluu tänään teattereihin saapuvan uuden kotimaisen elokuvan Eetu ja Konna tunnuslause.

Elokuvan päähenkilön Eetun perhe muuttaa maalta kaupunkiin, lähiöön. Kovan kivisen lähiöpihan ainoa palanen koskematonta luontoa, kaunis pieni lampi, on sekin vaarassa jäädä uuden parkkipaikan alle.

Luontoarvojen ohella lammessa on muutakin korvaamatonta. Siellä nimittäin sijaitsee sammakoiden valtakunta, josta saapuvaan Konna -nimiseen sammakkoon Eetu tutustuu. Lammen pohjassa asustavien konnien teknologia on paljon omaamme edellä. Suurvaltojen agenttien sitten päästessä konnien mullistavan teknologian jäljille joutuvat Eetu ja Konna agenttien takaa-ajamiksi ja päätyvät kirjaimellisesti ympäri maapallon kiertävään seikkailuun.

Eetu ja Konna on lämminhenkinen kokoperheen seikkailu, isolla K:lla. Tässä elokuvassa ei varmasti ole mitään mikä saisi pienimmänkään katsojan vääntämään naamaansa mutruun.

Eetu ja Konna on toteutettu pääosin käsityönä kynin ja vesivärein maalaten. Sen kuvat ovat nykyisin standardina olevaa tietokoneanimointia lämpimämmän, joku saattaisi sanoa kotikutoisemman näköisiä. Aikuisille katsojille Eetu ja Konna on visuaalisesti kuin aikamatka 1970-luvun Pikku Kakkosen maailmoihin. Tämä on toisaalta sikäli soveliasta, että elokuvan tapahtumatkin sijoittuvat tuolle vuosikymmenelle.

Nykyanimaatioihin tottuneille vähänkin vanhemmille lapsille elokuvan piirrosasu saattaa olla hiukan liian staattista, kuvakirjamaista katsottavaa. Lähin vertailukohta leffalle saattaisivat olla ruotsalaiset Viiru ja Pesonen -elokuvat, joiden ilmiasu tuo eittämättä mieleen Eetun ja Konnan. Suositeltavien ikähaitari elokuvan yleisöksi ovatkin luultavasti juuri ja juuri koulunsa aloittaneet ja sitä nuoremmat katsojat.

Lähteet: Esko Rautakorpi

Lue seuraavaksi