Hyppää sisältöön

Suomen Lasimuseo kiinnostunut Kakkosen ainutlaatuisesta lasikokoelmasta

Vaalirahakohustakin tunnetuksi tulleen toimitusjohtaja Kyösti Kakkosen intohimo suomalaiseen lasimuotoiluun pääsee valloilleen Suomen lasimuseossa Riihimäellä avatussa Kaj Fran ck-näyttelyssä. Museo onkin kiinnostunut Kakkosen uniikkeja esineitä vilisevän kokoelman kohtalosta.

Kuva: Timo Leponiemi / Yle

Halpahalliketju Tokmannin omistajana tunnetuksi tullut liikemies Kyösti Kakkonen kiinnostui lasitaiteesta 80-luvun puolimaissa, kun oli "ymmärtänyt", ettei saavuttaisi öljymaalausten keräämisellä mitään suurta.

- Alkuvaiheessa lasin tarjonta oli varsin runsasta. Silloin tuntui, että olen sekaisin, kun kerään innokkaasti sitä, mitä muut haluavat myydä.

- Jälkeenpäin voi sanoa, että olen pelastanut monen, monen lasiesineen joutumisen ulkomaille. Myöhemmin olen myös ostanut esineitä takaisin Suomeen.

Kysyttäessä Kyösti Kakkosen kokoelmiin kuuluvien esineiden määrää, mies vastaa poromiehen tapaan, että on niitä kummallakin puolella puuta.

Todellisuudessa niitä on niin paljon, että niistä saisi aikaan Kaj Franck -näyttelyä vastaavat näyttelyt monesta muustakin taiteilijasta.

Koti-intendentiksikin tituleerattu

Hankintoja tehdessään Kakkonen käyttää henkilökohtaisia asiantuntijoita, mutta "jonkin verran" hän on myös itse perehtynyt aiheeseen.

- Kyllähän joku on kutsunut minua koti-intendentiksi. Aikaa tähän joutuu käyttämään, mutta minulle tämä on niin rakas harrastus, että sen tekee mielellään.

- Toki kokoelman kehittäminen vaatii myös merkittäviä taloudellisia satsauksia.

Kysymykseen, mistä rahat taideostoksiin, Kakkonen viittaa sen voivan olla pois jostain muusta. Kuten hyväntekeväisyydestä tai ... vaalituesta.

Kansainväliset keräilijät nostaneet hintatasoa

Se, että Kyösti Kakkonen on tunnettu henkilö taidekerääjien joukossa, luo kahtalaisen tilanteen.

- Vastuulliset tahot, jotka tietävät, etten myy esineitä eteenpäin, tarjoavat niitä minulle ja saattavat jopa myydä edullisemmin kuin muille.

- Toisaalta jossain Bukowskilla joku voi vedättää hintoja edessäni, kun ajattelee, että ostaa se joka tapauksessa, Kakkonen hymähtää.

Huutokaupoissa Kakkosta itseään ei enää näekään, vaan niissä korotuksen tekemiset jää edustajan harteille.

Kokoelma matkalla Suomen lasimuseoon?

Jokaisen intohimoisen keräilijän toiveena on, ettei arvokas kokoelma hajoaisi palasiksi maailmalle. Myös Kyösti Kakkonen on miettinyt kokoelmansa tulevaisuutta.

- Olen avaamassa laajempaa yhteistyötä Suomen lasimuseon kanssa. Esineitä on toki vaihdettu aiemminkin.

- Olen miettinyt, missä on kokoelma tuleva koti. Lasin osalta Suomen lasimuseo on varsin potentiaalinen paikka. Aikaa, vaivaa ja rahaa tähän on uhrattu niin paljon, että haluan kokoelman säilyvän.

- Suomalainen muotoilu on niin arvokasta ja ainutlaatuista, että tämä kulttuuriperintö pitää säilyttää ja sitä pitää vaalia, kiteyttää toimitusjohtaja ja taiteenkerääjä Kyösti Kakkonen.