Aurajokisuun ainutlaatuista puuvenehistoriaa palasi kotiin

Turun Aurajokisuun telakkahistoria on saanut ainutlaatuista lisävalaistusta, kun vuosisadan alkupuolella jokisuussa toimineen veneenveistämö AB Andre`e & Rosenqvist Oy:n laaja arkisto on palautunut Turkuun. Forum Marinum -säätiö ja Turun Maakunta-arkisto vastaanottivat torstaina veistämön arkiston. Se oli historian saatossa ajautunut Ruotsiin.

kirjastot ja arkistot
Forum Marinumin toimitusjohtaja Jaakko Tikka ja Andros-arkiston Turkuun luovuttanut Anders Værnéus.Markku Salo

AB Andre`e & Rosenqvist Oy toimi Aurajokisuussa vuodesta 1906 aina vuoteen 1936, jolloin Wärtsilä osti sen. Toimintansa aikana veistämö rakensi kaksi tuhatta puurakenteista moottorivenettä ja purjealusta. Moottoreita valmistettiin yli neljä tuhatta. Ajan tyylin mukaan veneet rakennettiin alusta loppuun itse aina verhoilua ja moottoreita myöten. Yhtiön tuotteet tunsivat nimen Andros.

Yhtiön historia on hyvin tunnettu. Arkisto ajautui onnekseen Ruotsiin. Siinä on kuvia, puuveneiden rakennuspiirustuksia ja veistömön toimintaa käsittäviä asiakirjoja 11 hyllymetriä. AB Andre`e & Rosenqvist Oy:n arkisto oli hautautunut konkurssiin ajautuneen Wärtsilän telakan papereiden joukkoon. Sieltä sen pelasti ruotsalainen puuveneintoilija.

Værnéuksen suvun ylpeys

- Isoisäni isä osti yhtiön valmistaman Andros-puuveneen vuonna 1921. Venekaunotar oli nimeltään Solavæ. Se saavutti aikanaan huiman 18 solmun nopeuden. Vene on yhä omistuksessamme ja sillä ajetaan joka kesä erilaisissa tapahtumissa, kertoo Anders Værnéus.

Solavæ on luokiteltu Ruotsissa kulttuurihistoriallisesti arvokkaaksi. Se on alkuperäisessä kunnossa. Alkuperäinen moottorikin pelaa edelleen.

- Kiinnostuin teini-ikäisenä Solavein taustasta. Ryhdyimme vuonna 1985 setvimään yhtiön historiaa. Tämä johti siihen, että saimme pari vuotta myöhemmin pelastaa suuren osan yhtiön arkistosta. Näin se päätyi Ruotsiin.

Digitoitu jälkipolville

Andros-arkisto on taltioitu monipuolisesti. Ennen palautusta Sjöhistoriska museet digitoi osan materiaalista. Turussa koko laaja arkisto säilytetään Turun Maakunta-arkistoon tutkijoiden käyttöön. Työn uskotaan valmistuvan vuoden kuluttua. Forum- Marinum on jo digitoinut omaan käyttöönsä arkiston keskeiset osat.

- Arkiston palautus on Hans ja Anders Værnéuksen, Museihuset Måtårbotsmuseum Lindköpingin, Tukholman Sjöhistoriska museetin ja Forum Marinumin yhteistyön tulos, kiittelee Forum Marinumin toimitusjohtaja Jaakko Tikka.

Andros-veneitä on jäljellä muutama kymmenen. Solavei-kaunotar on tulossa näytille Forum Marinumiin ilmeisesti vuonna 2012.

- Yhteistyötä tullaan jatkamaan museoiden kesken. Siitä on jo sovittu. Myös suomalaisia Andros-veneitä on luvassa Forum Marinumin kesänäyttelyyn, veikkaa Tikka.

Lähteet: YLE Turku