Hyppää sisältöön

Jääpuikot kertovat kylmää kieltä talon kunnosta

Vanhojen talojen räystäille kertyneet jääpuikot saattavat olla talviauringossa kaunista katseltavaa, mutta ne kertovat myös karua tarinaa talon kunnosta. Muhkeat piikit paljastavat talon yläpohjan eristyksessä olevan pahoja puutteita.

Kuva: YLE / Eila Haikarainen

Tänä talvena katot ovat kärsineet raskaan lumipeiton alla ja monille räystäille on syntynyt vaarallisen näköinen rivistö nuolenteräviä jääpuikkoja. Puikoista kannattaa olla huolissaan, sillä ne ovat paitsi riski ohikulkijoille, myös todiste talon remontintarpeesta.

Syy vanhojen talojen meheviin jääpuikkoihin löytyy yläpohjasta. Aikoinaan yleisesti käytetty sahanpuru eli kutteri ei toimi eristeenä kyllin tehokkaasti ja harakoille karannut lämpö lämmittää kattoa, jossa lumi sulaa vedeksi. Vesi taas jäätyy räystäille ehtiessään pitkiksi jääpuikoiksi, selittää Jyväskylän kaupungin rakennusvalvoja Timo Vainionpää.

- Jopa vanhoissa 40-50-luvun kerrostaloissa jääpuikot ovat yleisiä, ellei taloon ole laitettu lisälämmöneristystä. Eristysremontin jälkeen puikotkin vähenevät, Vainionpää kertoo.

Jään voima repii peltiäkin

Yläpohjan lisälämmöneristämisen yhteydessä pitäisi tarkasta myös katon rakenteiden kunto ja tiiveys.

- Monissa vanhoissa taloissa kattorakenteet saattavat olla lahonneet, kun vesi kondensoituu katon sisäpintaan ja lahottaa rakenteita.

Paksut jääkerrokset ränneissä ja kattopinnoisa voivat tehdä tuhojaan myös kevään korvalla. Kun päivän paisteessa sulanut jää jäätyy uudelleen yöpakkasissa, se saattaa voimallaan rikkoa rakenteita ja repiä kattoihin vuotopaikkoja.

Taloyhtiön on pelastettava ohikulkijat jäätikareilta

Jääpuikkojen näkeminen ei kylmää rakennusvalvojaa, mutta taloyhtiöiden hallitusten ja talojen omistajien olisi hyvä olla niistä huolissaan. Vaarallisilta näyttävien jäätikareiden poistaminen on taloyhtiöiden vastuulla.

- Jos on vähäistäkään epäilystä, että jääpuikot saattavat pudota ohikulkijoiden niskaan, ne on poistettava katon reunoilta. Toinen vaihtoehto on puomittaa katu jääpuikkojen kohdalta ja estää jalankulku vaarallisen talon seinustalla, rakennusvalvoja Timo Vainionpää muistuttaa.