Ilmalämpöpumppu voi aiheuttaa kosteusongelman

Rakennustekniikan ja sisäilman ammattilaiset muistuttavat suosiotaan valtavasti kasvattaneiden ilmalämpöpumppujen riskeistä. Jäähdytyskäytössä ne saattavat kerätä kosteutta rakenteisiin. Asiantuntijat kaipaavat ilmalämpöpumpuista tutkittua tietoa

Ilmalämpöpumput ovat löytäneet paikkansa tuhansista suomalaiskodeista. Tutkittua tietoa niistä ei kuitenkaan juurikaan ole. Kuva: Paavo Häikiö / Yle

Ilmalämpöpumput ovat kasvattaneet suosiotaan räjähdysmäisesti viime vuosien aikana. Sisäilma-asiantuntijat kuitenkin muistuttavat, että pumput saattavat muodostaa ongelmia sekä sisäilman että rakenteiden kannalta.

- Ilmalämpöpumpuillahan halutaan vaikuttaa sisäilman laatuun. Joko sitä halutaan viilentää, kosteuttaa tai sitten raikastaa. Niiden kanssa sisäilmaa voi kuitenkin myös huonontaa, Asumisterveysliiton asiantuntija Hannele Rämö muistuttaa.

Rämön mukaan ilmalämpöpumput tekee ongelmalliseksi niiden huoneilmaan erittämä otsoni. Hän kehottaakin olemaan jo ostostilanteessa varuillaan.

- Teknisissä tiedoissa tulee olla tietoa niiden sisäilmaan erittämästä otsonista ja tämä tulisi aina varmistaa. Ongelmalliseksi se muodostuu silloin, kun ilmaan erittyvä otsoni muodostaa lähtöaineiden kanssa ei-toivotun reaktion, Hannele Rämö muistuttaa.

Jäähdytys saattaa kerätä kosteutta

Ongelman saattaa muodostaa myös sisäilman viilentäminen. Riskinä on se, että jos sisäilma viilennetään ulkoilmaa kylmemmäksi saattaa ilman kosteus tiivistyä kosteussulun väärälle puolelle.

- Sisätilaa kesällä jäähdytettäessä kosteusvirta saattaa kääntyä ulkoa sisälle varsinkin jos ulkona on lämpimämpää ja kosteampaa kuin sisällä. Vielä jos höyryn sulku on rakenteen sisäpinnassa on vaarana, että kosteus tiivistyy höyrysulun ulkopuolelle, rakennustekniikan lehtori Timo Lehtoviita Saimaan ammattikorkeakoulusta muistuttaa.

Lehtoviidan pientalojen jäähdyttäminen on verraten uusi ilmiö. Lisäksi rakennukset eivät alun perin ole suunniteltuja jäähdytettäviksi.

- Rakennus pitäisi aina ammattilaisen kanssa arvioida, että onko jäähdyttäminen sopivaa kulloisellekin talolle ja onko jäähdytys ylipäätään tarpeellista, Lehtoviita sanoo.

Tällaisia ammattilaisia Lehtoviidan mukaan olisivat rakennustekniikan ammattilaiset.

Toinen ongelma Lehtoviidan mukaan on pumpuista valuva kondenssivesi. Pumput ovat useimmiten seinässä kiinni ja ne valuttavat vettä seinän viereen.

- Kondenssivesienkin pois johtamisesta pitäisi huolehtia. Nämä kaikki asiat pitäisi ottaa huomioon jälkiasennuksissa, Lehtoviita sanoo.

Ilmalämpöpumpuista niukasti tutkittua tietoa

Ilmalämpöpumput ovat tulleet markkinoille nopeasti. Ongelmalliseksi asian tekee se, että ilmalämpöpumpuista ei juuri ole tutkittua tietoa.

- Olisi tärkeää, että ilmalämpöpumpuista saataisiin nopeasti tutkittua tietoa. Tällä hetkellä sitä ei ole ja se tekee tilanteen ongelmalliseksi, Lehtoviita muistuttaa.