Evira torjuu turkistarhojen vuosittaiset tarkastukset

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira pitää täysin mahdottomana, että viranomaiset ryhtyisivät tarkastamaan turkistarhoja vuosittain. Alan on itse saatava tarhat korjaamaan toimintatapojaan ja laiminlyönnit.

Kotimaa
Turkiseläimen silmästä työntyy karvatuppo
Katso Esa Koskimaan toimittama juttu (1:51) kuvaus ja leikkaus Kalle Niskala

Oikeutta Eläimille -yhdistyksen kuvaama uusi materiaali on saanut turkisten kasvattajat liikkeelle. Turkiseläinten kasvattajien liitto oli perjantaina koolla ylimääräisessä kokouksessa Vantaalla.

Kokouksessa pohdittiin, mihin toimenpiteisiin liiton pitäisi nyt ryhtyä. Kannanotossaan STKL:n hallitus syyttää tarhoille tunkeutuneita aktivisteja ja sanoo näiden toimineen vastuuttomasti, koska ilmoituksia epäillyistä eläinsuojelurikkomuksista ei ole tehty. Näin on pitkitetty eläinten kärsimystä.

Oikeutta Eläimille -yhdistys julkaisi keskiviikkoiltana kuvamateriaalia 80 turkistarhalta, näistä valtaosa sijaitsee Keski-Pohjanmaalla tai Pohjanmaalla.

STKL:n hallituksen puheenjohtaja Ulf Enroth sanoo, että vastuussa ovat viimekädessä yrittäjät itse. Etujärjestö voi tarjota apua jäsenilleen, mutta myös rangaistukset on otettava käyttöön, jos laiminlyönnit ovat tahallisia.

- Meidän pitää tietenkin ensiksi kuulla näitä kyseisiä tarhaajia, kuunnella heidän kantansa siitä, mikä on totuus näiden kuvien takana. Turkiseläinten kasvattajien liitto käy sitten nämä kuvissa olleet tarhat läpi yhdessä läänineläinlääkärin kanssa. Vain siten toimimalla voimme saada luottamuksen takaisin.

STKL ilmoitti vain viikko sitten luopuvansa itse kehittämästään tarhojen sertifiointijärjestelmästä ja ottavansa käyttöön ulkopuolisen tahon valvonnassa olevan ISO-laatujärjestelmän.

Turkistuottajien oma laatujärjestelmä joutuu viimeisimmässä kuvakavalkadissa epäilyttävään valoon. 80 kuvatusta tarhasta yli kahdellakymmenellä oli alan oma laatusertifikaatti. Tarhoilla eläinten olot eivät olleet aktivistisivujen mukaan muita paremmat.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa