Euroopan lääkevirasto: Narkolepsian ja rokotteen yhteyttä ei vielä todistettu

Euroopan lääkeviraston mielestä suomalaistutkimus ei riitä osoittamaan Pandemrix-rokotteen ja narkolepsian yhteyttä. Virasto ei aio esittää muutoksia rokotteen käyttösuosituksiin.

Kotimaa
Sairaanhoitaja pistää Pandemrix-rokotepiikin naisen vasempaan käsivarteen.
Ennio Leanza / EPA

Euroopan lääkevirasto Lääkevalmistekomitea (CHMP) on arvioinut suomalaistutkimusta, jossa selvitettiin lasten ja nuorten narkolepsian ja Pandemrix-rokotteen yhteyttä. THL:n tutkimuksen mukaan rokotetuilla lapsilla oli yhdeksänkertainen todennäköisyys sairastua narkolepsiaan rokottamattomiin lapsiin verrattuna.

Lääkevirasto totesi tiedotteessaan tänään perjantaina, että tuntemattomat tekijät ovat vaikuttaneet lisääntyneeseen sairastumisriskiin. Jokin paikallinen ympäristötekijä tai geneettinen tekijä on saattanut vaikuttaa narkolepsiaan sairastumiseen. Virasto painotti, että syy-seuraus-yhteyden osoittaminen vaatii lisää tutkimustietoa. Se ei aio esittää muutoksia rokotteen käyttösuosituksiin.

Lasten ja nuorten narkolepsia on lisääntynyt Pohjoismaissa, mutta ei esimerkiksi Kanadassa, vaikka siellä on käytetty laajasti vastaavanlaista rokotetta.

Meneillään useita tutkimuksia

Narkolepsian ja rokotteen yhteydestä on meneillään useita tutkimuksia. Esimerkiksi Ruotsissa tutkitaan pandemia-rokotteen vaikutuksia. Meneillään on myös laaja eurooppalainen tutkimus, jossa tarkastellaan narkolepsian ja pandemia-rokotteiden yhteyttä yhdeksässä Euroopan maassa. Tutkimuksen tuloksia odotetaan kesäkuun lopussa. Suomen THL:n tutkimusten loppuraportti valmistuu elokuun loppuun mennessä.

Lähteet: Yle Uutiset