Ulkomaalaisia evakuoidaan Libyasta

Turkki on aloittanut kansalaistensa evakuoimisen levottomuuksien laajetessa Libyassa. Itävalta on järjestämässä EU-kansalaisten evakuointia. Ruotsi on kehottanut kansalaisaan olemaan matkustamatta Libyaan. Suomalaisia Libyassa ei juuri ole ja ulkoministeriö on kehottanut mahdollisia matkailijoita varovaisuuteen.

Ulkomaat

Turkki on evakuoinut Libyasta viikonloppuna yli 250 kansalaistaan ja evakuointilennot jatkuvat, maan tiedotusvälineet kertovat. Turkin Libyan-lähettilään mukaan Libyassa on noin 25 000 turkkilaista, joista arviolta 7 000 levottomilla alueilla.

Evakuoidut ovat kertoneet maan tiedotusvälineille, että Libyan valtionyhtiöissä työskenteleviä ulkomaalaisia vastaan on hyökätty levottomuuksien yhteydessä.

Itävalta ilmoitti sunnuntaina, että se lähettää sotilaskoneen Maltaan evakuoidakseen itävaltalaisia ja muita EU-kansalaisia Libyasta tai muista arabimaista levottomuuksien vuoksi. Kone lähti matkaan sunnuntaina, mutta evakuoinnin ajankohtaa ei ole vielä päätetty, sanoo maan puolustusministeriö.

Ruotsi kehottaa toistaiseksi välttämään muita kuin välttämätöntä matkustamista Libyaan ja Bahrainiin.

Britannian ulkoministeri William Hague vaatii lisäämään kansainvälistä painostusta Libyaa kohtaan sekä tuomiota mielenosoitusten väkivaltaiselle tukahtamiselle. Hague aikoo nostaa Libyan tilanteen esille EU:n ulkoministerien kokouksessa maanantaina.

Libyassa vähän suomalaisia

Suomen Libyan suurlähettiläs Tiina Jortikka-Laitinen sanoo, että suomalaisia on Libyassa vain muutama. Libyaan ei järjestetä seuramatkoja eikä lähetystön tiedossa myöskään ole omatoimimatkailijoita, jotka olisivat Libyassa.

Libyassa asuu vakituisesti kymmenkunta suomalaista. Osaan heistä suurlähetystö on ollut yhteydessä eikä heillä ole hätää.

Suurlähettiläs Jortikka-Laitisen asemapaikka on Tunisian suurlähetystössä Tunisissa. Tiedotusvälineiden lisäksi hän on saanut Libyasta tietoja lähinnä Benghazin kunniakonsulaatilta ja Tripolin kunniakonsulaatista. Jortikka-Laitisen saamien tietojen mukaan kummassakin kaupungissa tilanne on vakava jä jännittynyt.

Lähteet: Reuters, AFP, YLE Uutiset