Sata valasta ajautui rannalle Uudessa-Seelannissa

Syrjäiselle uusiseelantilaiselle rannalle lenkkeilleitä kuntoilijoita odotti sunnuntaina surullinen yllätys, sillä rantaan oli tuntemattomasta syystä ajautunut yli sata pallopäävalasta. Suurin osa valaista oli kuollut.

luonto
Rannalle ajautuneita valaita.
Uusiseelantilaiset luonnonsuojeluviranomaiset tarkastelivat Stewartinsaaren rannalle ajautuneita valaita 21. helmikuuta.Reuters-TV

Stewartinsaaren rannalle oli päätynyt 107 pallopäävalasta, joista 48 oli löytöhetkellä vielä elossa. Henkiin jääneet valaat jouduttiin kuitenkin lopettamaan, sillä niitä ei olisi ehditty siirtää ajoissa takaisin veteen. Pelastusoperaatiota olisi haitannut entisestään merelle noussut myrsky.

Kuusimetriset pallopäävalaat ovat Uuden-Seelannin vesien yleisin valaslaji. Lajin edustajia on aiemminkin löydetty päätyneenä suurina joukkoina rannoille.

Tutkijat eivät ole löytäneet varmaa syytä siihen, mistä rannalle ajautumiset johtuvat. Yhtenä syynä on pidetty sitä, että matalassa vedessä niiden suunnistusvaisto menee sekaisin. Toisena selityksenä on tarjottu, että valasparven jäsenistä yksi sairastuu ja ui rannalle, ja toiset seuraavat perässä.

Lähteet: AFP